Αισιοδοξία Τσίπρα για την συνάντηση της Πέμπτης με Ζάεφ

Στο συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια αύριο Πέμπτη στρέφεται το ενδιαφέρον, με τον πρωθυπουργό να δηλώνει ότι οι προσδοκίες του είναι «πολύ μεγάλες». Η Αθήνα έχει διαμηνύσει ότι η πόρτα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ θα ανοίξει για τη γειτονική χώρα, εφόσον αποδεχτεί ένα όνομα για όλες τις χρήσεις και βέβαια προχωρήσει στην αλλαγή του συντάγματός της.
Αλ. Τσίπρας: Μεγάλες οι προσδοκίες
Σε ερώτηση του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Σεργκέι Στάνισεφ «Τι προσδοκίες έχετε για αύριο;», ο Πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του ΕΣΚ στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής, απάντησε: «Έχω πολύ μεγάλες προσδοκίες για την αυριανή συνάντηση με τον κ. Ζάεφ».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σκοπιανός ομόλογός του Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος νωρίτερα είχε προσέλθει στην προσύνοδο του ΕΣΚ, εξέφρασε την ευχή να είναι μια επιτυχημένη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου της ΕΡΤ Γιάννη Φασουλά.
Ερωτηθείς «τι περιμένετε απ’ τη συνάντησή σας;», απάντησε «μόνο επιτυχία».
Λίγο αργότερα εξερχόμενος από την προπαρασκευαστική σύνοδο του ΕΣΚ, ο Ζόραν Ζάεφ μίλησε για «θετική στιγμή για να επιβεβαιώσουμε τι έχει επιτευχθεί έως σήμερα» και πρόσθεσε ότι αναμένει ‘μόνο πρόοδο».
Επικρότησαν τις προσπάθειες για κοινά αποδεκτή λύση
Τις μέχρι τώρα προσπάθειες Τσίπρα-Ζάεφ για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ονοματολογικό επικρότησαν οι σοσιαλιστές ηγέτες στην προσύνοδο του ΕΣΚ, επισημαίνοντας ότι μόνο προοδευτικοί ηγέτες θα μπορούσαν να το καταφέρουν, όπως αναφέρει με δύο αναρτήσεις του στο Twitter ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι «έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου, αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί» και πως «τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα».

Τους ευχαρίστησα, παραδέχτηκα ότι έχουμε κάνει πολλά βήματα προόδου αλλά χρειάζεται ακόμη απόσταση να διανυθεί. Τα τελευταία μέτρα είναι πάντα τα πιο δύσκολα. pic.twitter.com/rKMkYMKypg
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) May 16, 2018

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική σύνοδο, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «βρισκόμαστε στα τελευταία μέτρα της εξόδου από τα μνημόνια», και ότι «πρέπει όλοι να λάβουν τις σωστές αποφάσεις, περιλαμβανομένων και εκείνων που αφορούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους».
Απόψε, ο κ. Τσίπρας θα συμμετέχει στο δείπνο εργασίας των ηγετών των 28 κρατών-μελών της ΕΕ.
Αύριο ο πρωθυπουργός θα συμμετέχει στη Σύνοδο ΕΕ- Δ. Βαλκανίων και στο περιθώριο των εργασιών θα έχει στις 10:15 διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, ενώ χθες είχε τηλεφωνική επικοινωνία για το θέμα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων.
Πηγή: ΕΡΤ/Ρεπορτάζ:Γιάννης Φασουλάςwww.ert.gr

2018-05-16 18:30:12

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ