Δ. Νικολίτσα: Οι εταιρικές επενδύσεις προϋπόθεση για την αποκατάσταση της αγοράς εργασίας (audio)

Βασικό μειονέκτημα της ελληνικής αγοράς εργασίας είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και γενικά όλων των εμπλεκόμενων επισημαίνει η κα. Δάφνη Νικολίτσα, Επίκουρη Καθηγήτρια (Οικονομικά της Εργασίας) στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Αναμενόμενα και Μη» με την Κωνσταντίνα Δημητρούλη, η κα. Νικολίτσα υπογραμμίζει ότι ο καθορισμός των κατώτατων μισθών είναι μία διαδικασία που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά κυρίως τους ανέργους με στόχο την τελική ένταξη τους στην αγορά εργασίας. Επίσης η ίδια σημειώνει ότι μόνο οι επενδύσεις από πλευράς επιχειρήσεων είναι αυτές που θα εξασφαλίσουν θέσεις εργασίας και εν τέλει θα αποκαταστήσουν και τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.
Σύμφωνα με την κα Νικολίτσα η μακροχρόνια διασφάλιση θέσεων εργασίας προϋποθέτει διαρκείς επενδύσεις καθώς και τη δυνατότητα εύκολου μετασχηματισμού των επιχειρήσεων ανταποκρινόμενες στις διεθνείς προκλήσεις. Στο ερώτημα αν αντίστοιχη τέτοια αποκατάσταση εμπιστοσύνης απαιτείται και μεταξύ εργαζομένων και συνδικάτων, η κα. Νικολίτσα υπογραμμίζει ότι επίσης και αυτή η σχέση προϋποθέτει σαφή και ξεκάθαρη πληροφόρηση, εκπροσώπηση προς όφελος όλων των εργαζομένων χωρίς εξαιρέσεις και τέλος διαπραγμάτευση χωρίς συναίσθημα.
Εν κατακλείδι η κα. Νικολίτσα τονίζει ότι το παλιό μοντέλο της δια βίου εργασίας μετά το πέρας των σπουδών δύσκολα θα επιστρέψει και θα πρέπει να δοθεί πλέον μεγαλύτερη έμφαση και βαρύτητα μεταξύ εργασιακού και κοινωνικού βίου, διαφορετικά τα αποτελέσματα ενδέχεται να είναι δραματικά.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα
Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούληwww.ert.gr

2018-04-19 13:02:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ