Μέτρα της Περιφέρειας για την αντισεισμική θωράκιση της Αττικής

Σειρά μέτρων και ενεργειών καθώς και προτάσεις για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Περιφέρειας Αττικής στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του σεισμικού κινδύνου και των συνεπειών του, παρουσίασε η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα και εξειδικευμένα στελέχη του χώρου, στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, με θέμα την αντισεισμική θωράκιση και προστασία στην Αττική.
Όπως τόνισε η κ. Τσούπρα, η Περιφέρεια -αν και δεν έχει σχετική αρμοδιότητα- έχει ζητήσει από το 2016 την έκδοση των προδιαγραφών για τον δευτεροβάθμιο προσεισμικό έλεγχο των κτιρίων, ώστε να προχωρήσει και στο στάδιο αυτό.
Σε ότι αφορά τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση σεισμικού κινδύνου μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:
– Η συγκέντρωση και χαρτογραφική απεικόνιση των χώρων καταφυγής – καταυλισμού που έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της Περιφέρειας Αττικής.
-Η κατάρτιση μητρώου στοιχείων επικοινωνίας με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας και άλλους φορείς, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εκτάκτων αναγκών.
– Η προσπάθεια για την εξασφάλιση των επικοινωνιών περιφερειάρχη, αντιπεριφερειαρχών, διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας μέσω ασυρμάτου σε περίπτωση καταστροφικού σεισμού για καλύτερο συντονισμό
-Το μητρώο εργοληπτών (φυσικών προσώπων ή εταιρειών) από τους οποίους μπορεί να γίνει διάθεση μηχανημάτων σε περιπτώσεις εκτάκτων καταστάσεων.
Από την πλευρά του ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμης Λέκκας, τόνισε ότι πρέπει να εμπλουτιστεί το σχετικό θεσμικό πλαίσιο με τα νέα επιστημονικά και τεχνικά δεδομένα που έχει αποκομίσει η επιστημονική κοινότητα από τη διεθνή και εθνική σεισμική εμπειρία. Επισήμανε ότι η χώρα διαθέτει ιδιαίτερα «ανθεκτικό οικιστικό ιστό και υποδομές» χάρη στη «σπουδαία προσφορά» των επιστημόνων στην αντισεισμική θωράκιση της. Και παρατήρησε ότι παρά τους μεγάλους και συχνούς σεισμούς, οι ανθρώπινες και οικονομικές απώλειες βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο σε σύγκριση με άλλες περισσότερο προηγμένης τεχνολογίας χώρες.
Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Γιάννης Καπάκης εκφράστηκε θετικά ως προς το αίτημα της Περιφέρειας για την ίδρυση και λειτουργία της Εθνικής Σχολής Πολιτικής Προστασίας (έχει ψηφιστεί με τον ν. 4249 ΤΟΥ 2014), αναγνωρίζοντας τη σημασία της εκπαίδευσης των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εθελοντών πάνω σε θέματα διαχείρισης φυσικών καταστροφών.
Στα επιμέρους θέματα που έθεσαν, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν αμφιβολίες για την ετοιμότητα της Περιφέρειας και της χώρας γενικότερα στην αντιμετώπιση μεγάλου σεισμικού κινδύνου. Ο κ. Σγουρός εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για την Αθήνα βάση της εικόνας που παρουσιάστηκε στον σεισμό του 1999 «με την πυκνότητα του πληθυσμού, των οχημάτων και τη διακοπή τηλεπικοινωνιών».
Στο ζήτημα της χρηματοδότησης ο ανεξάρτητος περιφερειακός σύμβουλος Ιωάννης Πρωτονοτάριος, τόνισε ότι πρέπει να διευθετηθεί η ενσωμάτωση των νέων στοιχείων που προέκυψαν από τη σεισμική εμπειρία. Στοιχεία, όπως η ιδιομορφία της κατευθυντικότητας του σεισμικού κύματος που παρουσιάστηκε στον σεισμό του 1999 με τον Κηφισό να λειτουργεί ως φράγμα. Τόνισε ότι πρέπει να καταρτιστεί ένας ακριβής χάρτης με τις τεκτονικές δομές της χώρας και ότι απαιτούνται κονδύλια για την έρευνα τα οποία πρέπει να διαθέσει ο πρωθυπουργός ο οποίος, όπως είπε, γνωρίζει σε βάθος το ζήτημα καθώς έκανε διπλωματική εργασία για τον σεισμό του ’99. Πρόσθεσε, ότι και ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης καθώς «ήταν πρόεδρος του ΤΕΕ», το οποίο έθεσε επιτακτικά τους ελέγχους των κτιρίων βάση συγκεκριμένων προδιαγραφών, «γνωρίζει πολύ καλά το θέμα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-17 20:02:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ