Πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικό αεροδρόμιο της Συρίας

Πολλοί πύραυλοι έπληξαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στο κεντρικό τμήμα της Συρίας και υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στις συριακές ένοπλες δυνάμεις.
14 νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός από την σημερινή αεροπορική επίθεση σε συριακό στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στην πόλη Χομς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Tο Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 14 μαχητές, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί, σκοτώθηκαν στην επίθεση.
Προς το παρόν δεν είναι γνωστή η προέλευση των πυραύλων που έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ-4, που είναι γνωστό ως αεροπορική βάση Τίγιας.
Η βάση αυτή είναι χτισμένη σε μια στρατηγικής σημασίας περιοχή της ερήμου, όπου βρίσκονται τα βασικά κοιτάσματα φυσικού αερίου της Συρίας. Ήταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους μέχρι πέρυσι οπότε το ανακατέλαβε ο συριακός στρατός και οι σύμμαχοί του με την ισχυρή στήριξη της Ρωσίας.
Η συριακή κρατική τηλεόραση μετέδωσε ότι ακούστηκαν εκρήξεις στο αεροδρόμιο αυτό, που βρίσκεται κοντά στην πόλη Χομς και στην αρχαία πόλη της Παλμύρας. Κατά την ίδια πηγή, τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας κατέρριψαν οκτώ πυραύλους, όμως άλλοι έπληξαν το στρατιωτικό αεροδρόμιο.
«Ρωσικές, ιρανικές δυνάμεις και μέλη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ» είναι ανεπτυγμένες στη βάση Τ-4, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο. «Τουλάχιστον 14 μαχητές σκοτώθηκαν από την επίθεση στο αεροδρόμιο Τ-4, μεταξύ των οποίων και Ιρανοί», πρόσθεσε.
«Πολλοί πύραυλοι έπληξαν το αεροδρόμιο της Τάιφουρ», ανέφερε το SANA, το οποίο αρχικά τόνισε πως υπάρχουν «υποψίες» στη Δαμασκό περί πυραυλικών πληγμάτων των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, πριν κατόπιν αποσύρει κάθε αναφορά σε αυτές. Αμερικανοί αξιωματούχοι διέψευσαν ότι τα πλήγματα έγιναν από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις και χαρακτήρισαν αναληθή τα σχετικά δημοσιεύματα.
Η επίθεση σημειώθηκε πάντως μόλις μερικές ώρες αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδίκασε με έντονο τρόπο μια επίθεση που φέρεται να διαπράχθηκε με χημικά όπλα στη Ντούμα, στην Ανατολική Γούτα, κοντά στη Δαμασκό, και προειδοποίησε ότι οι υπεύθυνοι για αυτήν θα «πληρώσουν μεγάλο τίμημα».
Εξάλλου ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και ο Τραμπ καταδίκασαν κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής τους συνδιάλεξης τις «επιθέσεις με χημικά όπλα» της 7ης Απριλίου στη Ντούμα, που ελέγχεται από την οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ, για την οποία οι υποψίες βαρύνουν τη Δαμασκό, σύμφωνα με το Ελιζέ. Μακρόν και Τραμπ συμφώνησαν να «συντονίσουν» τις ενέργειες των χωρών τους στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το οποίο αναμένεται να συζητήσει σήμερα Δευτέρα για τις επιθέσεις με χημικά όπλα, συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.
Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου για την ίδια συνδιάλεξη ανέφερε ότι οι Τραμπ και Μακρόν τάχθηκαν επίσης υπέρ μιας «σθεναρής και κοινής αντίδρασης» και ότι θεωρούν το καθεστώς της Δαμασκού υπεύθυνο για τις «συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» στην εμπόλεμη χώρα.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
Σχετική είδηση: Συρία: Απειλές διαψεύσεις και αντιπαράθεση για τη χρήση χημικών (video)www.ert.gr

2018-04-09 07:34:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ