Σούνιο: Η 2η Υπουργική Συνάντηση των ΥΠΕΞ «Visegrad-Balkan 4 plus» (video)

Για το μέλλον της Ε.Ε. και τον ρόλο που θα ήθελαν να διαδραματίσουν στη χάραξή του, συναντώνται στο Σούνιο οι υπουργοί Εξωτερικών οκτώ χωρών του Βίσενγκραντ και των Βαλκανίων. Η Υπουργική Συνάντηση είναι  πρωτοβουλία που ανέλαβαν και διεκπεραιώνουν από κοινού οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Ουγγαρίας, Νίκος Κοτζιάς και Πέτερ Σγιάρτο. Η Υπουργική Συνάντηση ξεκίνησε με ομιλία του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος τόνισε ότι το ζητούμενο είναι «Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο δημοκρατική και κοινωνικά δίκαιη, ισχυρή έναντι τρίτων αλλά στηριγμένη στην αρχή της επικουρικότητας που να υπερβαίνει αντιθέσεις στο εσωτερικό της ανάμεσα σε πλούσιους και φτωχούς και να στοχεύει στην καθημερινή βελτίωση της ζωής των πολιτών της». Ο κ.Κοτζιάς επανέλαβε παράλληλα, ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος υπέρβασης των δυσκολιών στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής -προσφυγικής κρίσης.

«Η Ε.Ε είναι κέντρο που δημοκρατικά πρέπει να διασφαλίζει ασφάλεια στο εσωτερικό της και στα σύνορα, να διασφαλίζει δημοσιονομική ισορροπία και να επιδεικνύει ενότητα αλλά και  συστηματικό διάλογο με τους πολίτες. Χωρίς την κινητοποίηση των πολιτών η Ε.Ε θα είναι μη αξιόπιστη και εν τέλει δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της», πρόσθεσε ο κ. Κοτζιάς.
Στο Σούνιο, θα βρεθούν ως παρατηρητές και οι υπουργοί Εξωτερικών υποψηφίων χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε, (Αλβανίας, ΠΓΔΜ, Μαυροβουνίου, Βοσνίας- Ερζεγοβίνης) καθώς και της Σλοβενίας και της Κύπρου.

FM @NikosKotzias’ opens the 2nd Visegrad-4 plus Balkan-4 plus Ministerial Mtg #V4B4 / Ο ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιάς κηρύσσει την έναρξη της 2ης Υπουργικής Συνάντησης Visegrad-4 plus Balkan-4 plus pic.twitter.com/aiYOoseMA8
— Υπουργείο Εξωτερικών (@GreeceMFA) May 11, 2018

«Έχουμε τη χαρά να έχουμε αντιπροσωπείες από 15 κράτη, είτε μέλη της ΕΕ είτε υποψήφια που η προοπτική τους είναι να γίνουν κράτη/μέλη της Ευρώπης», δήλωσε εξάλλου ο Νίκος Κοτζιάς.
Οι «8» υπουργοί Εξωτερικών -των 4 χωρών/μελών της ΕΕ του Βίσεγκραντ (Ουγγαρίας Πολωνίας, Σλοβακίας, Τσεχίας) και των 4 βαλκανικών χωρών/μελών της ΕΕ, (Ελλάδας, Βουλγαρίας, Κροατίας και Ρουμανίας)-, στη 2η Υπουργική Συνάντηση «Visegrad-4 plus Balkan-4 plus» επικεντρώνονται στο μέλλον της ΕΕ με νέες προσεγγίσεις και με τη συμμετοχή Ελλήνων βουλευτών και έγκριτων επιστημόνων.
Ο δεύτερος κύκλος εργασιών, ο οποίος θα αρχίσει μετά το γεύμα εργασίας των ΥΠΕΞ, στις 15:30, θα εστιάσει στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ.
Από τις 16.30 μέχρι τις 18.30, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου εργασιών, οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν το μείζον θέμα της Ενέργειας.
Η 1η Υπουργική Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη Βουδαπέστη τον Δεκέμβριο του 2017 με τη συμμετοχή των «8» και ορισμένων παρατηρητών από τα δυτικά Βαλκάνια.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ,ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-11 05:44:44

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ