Το βλέμμα στραμμένο στη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν-Τι περιλαμβάνει η ατζέντα (video)

Στο Ελσίνκι στρέφονται τα βλέμματα για τη συνάντηση Τραμπ – Πούτιν. Πλούσια είναι η ατζέντα των συνομιλιών, στην οποία, όμως, θα κυριαρχήσουν οι αμερικανορωσικές σχέσεις που έχουν πληγεί, κυρίως από τις αποκαλύψεις για παρέμβαση της Μόσχας στις προεδρικές εκλογές του 2016. Λίγο πριν τις 22:00 ώρα Ελλάδος, το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One προσγειώθηκε στο διεθνές αεροδρόμιο της φινλανδικής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Σκωτία όπου ο Τραμπ πέρασε τις δύο προηγούμενες ημέρες πριν από τη συνάντηση αυτή.

Ουκρανία, Συρία και πυρηνικά περιλαμβάνονται στην ατζέντα των συνομιλιών. Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν και το θέμα των Ρώσων πρακτόρων, που κατηγορούνται για εμπλοκή στις αμερικανικές εκλογές του 2016, αλλά διευκρίνισε ότι δεν έχει σκεφτεί εάν θα ζητήσει την έκδοσή τους.

Τραμπ: Πηγαίνω στο Ελσίνκι με χαμηλές προσδοκίες

Η Φινλανδία, ζει ήδη στο ρυθμό της επικείμενης συνόδου, με εκατοντάδες διαδηλωτές να κατακλύζουν τους δρόμους του Ελσίνκι φωνάζοντας συνθήματα κατά των δύο ηγετών.
AP Photo/Markus Schreiber
Η επίσκεψη Τραμπ στο Λονδίνο προκάλεσε νέες δονήσεις, καθώς η Τερέζα Μέι αποκάλυψε τη συμβουλή που της έδωσε ο Αμερικανός πρόεδρος για τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει στο Brexit.

Η Μέι προειδοποιεί τους Τόρις να μην εμποδίσουν το σχέδιο για Brexit-Κάνε αγωγή στην ΕΕ, της είπε ο Τραμπ

O Αμερικανός πρόεδρος, καταφέρθηκε κατά της Ε. Ε και σε συνέντευξή του στο CBS, αποκαλώντας την εχθρό όσον αφορά στις διατλαντικές εμπορικές σχέσεις.
Στη συνέντευξη αυτή, που παραχωρήθηκε το Σάββατο και μεταδόθηκε σήμερα, παραμονή της πρώτης συνόδου κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας, ο Τραμπ είπε ότι η Ρωσία, η ΕΕ και η Κίνα είναι, για διαφορετικούς λόγους η καθεμία, οι «εχθροί» των ΗΠΑ.
«Πιστεύω ότι έχουμε πολλούς εχθρούς. Πιστεύω ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένας εχθρός, με αυτά που κάνουν στο εμπόριο. Φυσικά, δεν θα σκεφτόταν κανείς την ΕΕ, αλλά είναι εχθρός. Η Ρωσία είναι εχθρός από ορισμένες πλευρές. Η Κίνα είναι ένας οικονομικός εχθρός, προφανώς είναι εθχρός. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κακές, αυτό δεν σημαίνει τίποτα… Αυτό σημαίνει ότι είναι ανταγωνιστές», σημείωσε.
Άμεση ήταν η απάντηση του Ντόναλντ Τουσκ μέσω Twitter.

America and the EU are best friends. Whoever says we are foes is spreading fake news.
— Donald Tusk (@eucopresident) July 15, 2018

«Αμερική κι Ε.Ε είναι οι καλύτεροι φίλοι. Οποιος λέει ότι είμαστε εχθροι, διαδίδει ψευδείς ειδήσεις».
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP
Ρεπορτάζ: Ευγενία Μυρίδουwww.ert.gr

2018-07-15 21:15:36

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ