Των «μπότηδων» κι άλλα έθιμα που αναβιώνουν σε όλη την χώρα (video)

Και φέτος, το κερκυραϊκό Πάσχα προσέλκυσε δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, Έλληνες και ξένους, που συμμετείχαν στις γεμάτες κατάνυξη και μοναδικά έθιμα εκδηλώσεις της Μ. Εβδομάδας. Στάμνες όμως πάνε και στην Κεφαλλονιά. Στο Ληξούρι, στη Σάμη στο Αργοστόλι. 

Δεκάδες χιλιάδες κόσμου, Κερκυραίων και επισκεπτών, συμμετείχαν το πρωί του Μ. Σαββάτου στις περίφημες εκδηλώσεις που και φέτος τελέστηκαν με επίκεντρο το Λιστόν και την πλατεία Σπιανάδα.
Η παράδοση του επιταφίου του Μ. Σαββάτου χρονολογείται από το 1574, όταν οι τότε κατακτητές του νησιού, οι Βενετοί, για λόγους ασφαλείας, απαγόρευσαν στους Ορθοδόξους την περιφορά Επιταφίων τη Μεγάλη Παρασκευή και επέτρεψαν μόνο τη λιτανεία του Αγίου το Μεγάλο Σάββατο.
Είναι η αρχαιότερη και η πλέον επιβλητική από τις λιτανείες του Αγίου Σπυρίδωνος με τη συνοδεία των τριών Φιλαρμονικών της πόλης που αποδίδουν περίφημα πένθιμα εμβατήρια, όπως το Calde Lacrime του Μικέλις, το Αντάτζιο που αποδίδεται στον Αλμπινιόνι και το Άμλετ του Φάτσιο.
Από τα παράθυρα των σπιτιών άρχισαν να πέφτουν κατά χιλιάδες στους δρόμους οι «μπότηδες», δηλαδή τα πήλινα κανάτια γεμάτια νερό για να κάνουν μεγαλύτερο κρότο. Το εντυπωσιακό έθιμο συνδέεται με το Ευαγγελικό χορείο «Συ δε Κύριε Ανάστησόν με ίνα συντρίψω αυτούς ως σκεύη κεραμέως».
Μετά το σπάσιμο των κανατιών οι Φιλαρμονικές ξεχύθηκαν στους δρόμους του ιστορικού κέντρου της Κέρκυρας παιανίζοντας το αλέγρο μαρς «Μην φοβάστε Γραικοί».
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1/Ρεπορτάζ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΔΡΙΩΤΗΣ, ΧΑΡΗΣ ΖΑΒΒΟΥΔΑΚΗΣwww.ert.gr

2018-04-07 21:20:17

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ