Άρμεγμα αγελάδων με ρομπότ (Video)

0
34

Με ρομποτικό σύστημα γίνεται το άρμεγμα σε φάρμα αγελάδων το Γάζωρο Σερρών. Πρόκειται για το μοναδικό, μέχρι στιγμής ρομποτικό monobox σύστημα αυτόματης αρμεγής στην Ελλάδα, με τεχνολογία της GEA.

Ο ρομποτικός βραχίονας κινείται αργά και πολύ προσεκτικά, μέχρι να πάρει την κατάλληλη θέση κάτω από την κοιλιακή χώρα της αγελάδας. Ειδικοί αισθητήρες και μια μικροκάμερα, που είναι ενσωματωμένα στο σημείο εντοπίζουν το μαστό του ζώου. Αφού προσεγγίσουν με ακρίβεια αυτομάτως δίνουν εντολή στα μηχανικά θήλαστρα να προσαρμοστούν στις θηλές για να ξεκινήσει το άρμεγμα.

Καθώς λειτουργεί αυτόνομα, εξασφαλίζει και καλύτερους όρους υγιεινής στο άρμεγμα, αφού το γάλα μεταφέρεται κατευθείαν από τα θήλαστρα στην παγολεκάνη, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση.

Η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα κατά τη διαδικασία της αρμεγής προσδίδει επίσης στα ζώα περισσότερη ηρεμία. Κι αυτό διότι πηγαίνουν να αρμεχτούν με βάση το γενετικό τους προγραμματισμό κι όχι από μια εξωγενή πίεση. Αυτό τους επιτρέπει να έχουν και καλύτερες αποδόσεις.

Σε συνδυασμό με το ηλεκτρονικό περιλαίμιο που φορούν όλα τα ζώα της μονάδας, το ρομπότ δίνει τη δυνατότητα στους διαχειριστές της Φάρμας Φιλιππίδη να ασκούν ακόμη και από απόσταση, μέσω υπολογιστή ή κινητού, έλεγχο σε κάθε αγελάδα ξεχωριστά και σε όλο το κοπάδι, ώστε αν χρειαστεί να παρέμβουν προληπτικά.

Εκτός από την επένδυση σε μηχανικά μέσα, η αγελαδοτροφική εκτροφή δίνει ιδιαίτερο βάρος και στη γενετική βελτίωση του κοπαδιού. Γίνονται καινοτόμοι γονιδιακοί έλεγχοι, ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατό πιο έγκαιρα οι αγελάδες με την υψηλότερη δυνατότητα αξιοποίησης της ζωοτροφής, με σκοπό η φάρμα να επενδύσει γενετικά σε αυτές.

Για την καλύτερη ευζωία του κοπαδιού της η Φάρμα Φιλιππίδη έχει εγκαταστήσει ένα αυτόματο σύστημα με ανεμιστήρες, οι οποίοι το χειμώνα φροντίζουν για τον αερισμό των στάβλων και το καλοκαίρι για το δροσισμό των αγελάδων. Το τελευταίο διάστημα δε, δοκιμάζει και ένα νέο σύστημα εξαερισμού, που μοιάζει με αυτό που λειτουργεί στις καμπίνες των αεροσκαφών.

Το επόμενο επενδυτικό βήμα για τους ιδιοκτήτες της πρότυπης Φάρμας έχει αειφόρο προσανατολισμό. Ήδη έχει εξασφαλιστεί η άδεια για τη δημιουργία μιας μονάδας βιοαερίου που θα επιτρέψει την καλύτερη διαχείριση των λυμάτων της εκτροφής, εξασφαλίζοντας λίπασμα για τα χωράφια κι ένα πρόσθετο έσοδο από την ηλεκτροπαραγωγή.

Το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της μονάδας για τη σίτιση των ζώων της, η Φάρμα Φιλιππίδη το καλύπτει από ιδιοπαραγώμενες ζωοτροφές, τις οποίες καλλιεργεί σε περισσότερα από 1.000 στρέμματα γης.

Όπως ανέφερε στην εκπομπή Ο3 της ΕΡΤ ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΑΠΘ Γιώργος Βαλεργάκης, πλέον πολλές κτηνοτροφικές μονάδες χρησιμοποιούν ανάλογες τεχνολογίες για να παράγουν καλύτερο και φθηνότερο γάλα, με συνθήκες πιο φιλικές για τα ζώα και με μικρότερη επιβάρυνση  του περιβάλλοντος. Ο ίδιος ανέφερε ότι η τεχνολογία είναι ακόμη σχετικά ακριβή και ότι παρά την κρίση της τελευταίας δεκαετίας οι αγελαδοτρόφοι δεν σταμάτησαν στιγμή να επενδύουν.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ3, ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΛΙΑΜΗΣ

Μοιράσου το άρθρο: