Έγκριση FDA για τρίτη δόση στους άνω των 65 και ενήλικες σε υψηλό κίνδυνο

0
21

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε την Τετάρτη μια αναμνηστική δόση του εμβολίου των Pfizer και BioNTech κατά Covid-19 για άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω και Αμερικανούς που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Η ενισχυτική δόση πρέπει να χορηγηθεί τουλάχιστον έξι μήνες μετά την δεύτερη δόση και η άδεια περιλαμβάνει τόσο άτομα που είναι ευαίσθητα σε σοβαρές ασθένειες όσο και άτομα που βρίσκονται σε θέσεις εργασίας που τους εκθέτουν σε κίνδυνο λόγω συχνής έκθεσης, ανέφερε ο FDA.

Η συμβουλευτική επιτροπή των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) αναμένεται να ψηφίσει την Πέμπτη για τη χορήγηση της τρίτης δόσης του εμβολίου, δήλωσε αξιωματούχος της υπηρεσίας σε δημόσια συνεδρίαση της επιτροπής την Τετάρτη.

Την προηγούμενη Παρασκευή οι σύμβουλοι του FDA αφού απέρριψαν συντριπτικά την έκκληση για ευρύτερη χορήγηση της τρίτης δόσης, ψήφισαν για τη χορήγηση ενισχυτικής δόσης σε Αμερικανούς 65 ετών και άνω και σε όσους διατρέχουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής ασθένειας.

Η συμβουλευτική επιτροπή είπε ότι δεν υπήρχαν αρκετά στοιχεία για να υποστηρίξουν αναμνηστικές δόσεις για όλες τις ηλικίες 16 ετών και άνω που είχαν λάβει μια δεύτερη δόση τουλάχιστον έξι μήνες νωρίτερα και ζήτησαν επίσης περισσότερα δεδομένα ασφάλειας.

Ο οργανισμός θα μπορούσε να επανεξετάσει το θέμα των ενισχυτικών δόσεων για ευρύτερη εξουσιοδότηση στο μέλλον. Τα κορυφαία μέλη του FDA έχουν διαφωνήσει σχετικά με την ανάγκη χορήγησης ενισχυτικών δόσεων στο γενικό πληθυσμό, με την προσωρινή επικεφαλής Janet Woodcock να τους υποστηρίζει και ορισμένοι από τους ανώτερους επιστήμονες της υπηρεσίας να υποστηρίζουν ότι τα τρέχοντα στοιχεία δεν υποστηρίζουν αυτό το σενάριο.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ και της Βρετανίας, έχουν ήδη ξεκινήσει ενισχυτικές εκστρατείες εμβολιασμού. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέτρεψαν τον περασμένο μήνα την ενισχυτική δόση σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι την έχουν ήδη λάβει, σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC.

naftemporiki.gr