Έκκληση για ειρήνη στη Μεσόγειο απευθύνει ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος

Το δικό του μήνυμα αναφορικά με την επικράτηση της ειρήνης στη Μεσόγειο έστειλε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, κατά την 16η επέτειο από την εκλογή του ως Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας, τονίζοντας πως με όλες τις δυνάμεις τους «τη στηρίζουν η Ελλάδα, η Αίγυπτος και η Κύπρος».

Ήταν 9 Οκτωβρίου του 2004, όταν ο από Ζιμπάμπουε Μητροπολίτης Θεόδωρος εκλεγόταν παμψηφεί από την Αγία και Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας ως ο 126ος Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής.

Και ήταν ακριβώς 16 χρόνια μετά, που ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, την ίδια περίπου μεσημβρινή ώρα, ανερχόταν και πάλι στο στολισμένο από άνθη δεσποτικό του ιστορικού πατριαρχικού μοναστηριού του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, μεταφέροντας το μήνυμα της ειρήνης σε όλη την περιοχή.

«Στο μεγάλο θεσμό της ειρήνης στη Μεσόγειο θάλασσα, θέλω να δώσω ένα μήνυμα προς όλους που βρίσκονται γύρω από την ευλογημένη χώρα της Αιγύπτου: Η Αίγυπτος, η Ελλάδα μας και η Κύπρος μας, είναι ισχυρές. Είναι φιλειρηνικές. Αλλά, είναι και έτοιμες οποιαδήποτε στιγμή να πούνε ότι αγαπάμε τα σύνορά μας και αγαπούμε την ειρήνη και μαχόμεθα για αυτήν», είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος Β΄.

Ο Αλεξανδρινός Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο μεγάλο αγκάθι της πανδημίας, τονίζοντας συγκεκριμένα:

«Μεγάλο αγκάθι είναι οι εκ της πανδημίας ασθενήσαντες αδελφοί μας. Είναι τρεις πανδημίες: είναι η μεγάλη πανδημία του AIDS, όπου για σκεφτείτε πόσα εκατομμύρια έχουν πεθάνει και μάλιστα στη δική μας αφρικανική ήπειρο. Η δεύτερη εκ του Έμπολα που είναι μεγάλη πανδημία. Και τρίτη, ήλθε να προστεθεί ο κορονοϊός. Και να παρακαλέσω ο ελεήμων Θεός να επιβλέψει εξ ουρανού, έτσι ώστε να ξεπεραστεί η πανδημία και οίνος αγάπης να εισρεύσει μέσα στις καρδιές μας από το Άγιο Ποτήριο».

Τέλος, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων μίλησε με λόγο παρηγορητικό για «τη φτώχεια, καθώς ο χειμώνας πλησιάζει, θα έρθουν βροχές και χιόνια και κόσμος αγωνιά και αισθάνεται ανασφάλεια και μαζί θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος.

Αίσθηση έκανε το γεγονός, που ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας το χαρακτήρισε ως ένα «μικρό θαύμα», το ότι το 2004, το διπλωματικό διαβατήριο του τότε Μητροπολίτη Ζιμπάμπουε έληγε στις 8 Οκτωβρίου, χωρίς ποτέ κανείς να γνωρίζει ότι στις 9 Οκτωβρίου θα εκλεγόταν Πατριάρχης Αλεξανδρείας.

Εκ μέρους της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, χαιρέτησε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας ο Μητροπολίτης Ερμουπόλεως και Πατριαρχικός Επίτροπος για τους Αραβοφώνους κ. Νικόλαος.

Τις διπλωματικές αρχές εκπροσώπησε ο Γενικός Πρόξενος κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, στο πρόσωπο του οποίου ευχαρίστησε την Ελλάδα ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ