Έκλεισαν τα σύνορα οι αρχές του Κιργιστάν – Πολιτική αναταραχή στη χώρα – ΚΟΣΜΟΣ

0
69

Σε πολιτική αναταραχή παραμένει το Κιργιστάν, όπου οι αρχές έκλεισαν τα σύνορα ώστε να υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφάλειά του, όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής αρχηγός του Συμβουλίου Ασφαλείας Ομουρμπέκ Σουβαναλίεφ στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η κυβέρνηση να εξαναγκάστηκε σε παραίτηση και η εκλογική επιτροπή ακύρωσε τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής υπό την πίεση μαζικών κινητοποιήσεων που ξέσπασαν έπειτα από κατηγορίες για νοθεία.

Στο μεταξύ καμία πρόοδος δεν έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής όσον αφορά την πλήρωση του κενού εξουσίας που δημιουργήθηκε, καθώς, σύμφωνα με βουλευτές, το κοινοβούλιο του Κιργιστάν δεν κατόρθωσε να έχει απαρτία στη συνεδρίαση που πραγματοποίησε κατά τη διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι αντίπαλες πολιτικές ομάδες αξιώνουν έκαστη την εξουσία μετά την παραίτηση της κυβέρνησης.

Τρεις αντιπολιτευόμενες ομάδες πρότειναν τον δικό τους υποψήφιο για υπηρεσιακό πρωθυπουργό, ο οποίος θα επιβλέψει τη διεξαγωγή επαναληπτικών εκλογών τους ερχόμενους μήνες, όπως μετέδωσε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος της χώρας Akipress, επικαλούμενος δηλώσεις του βουλευτή Ρουσκέλντι Μομπέκοφ.

Εκτός από τους Σαντίρ Ζαπάροφ και Τίλεκ Τοκτογκαζίεφ, οι οποίοι εξέφρασαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι γι’ αυτή τη θέση, ο Μομπέκοφ δήλωσε ότι τώρα διεκδικεί την προσωρινή πρωθυπουργία και ο Ομουρμπέκ Μπαμπάνοφ, ο οποίος έχει ήδη υπηρετήσει ως επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Ωστόσο το απερχόμενο κοινοβούλιο έχει και αυτό χωριστεί σε δύο ομάδες, οι οποίες συνεδρίασαν στη διάρκεια της νύχτας ξεχωριστά σε διαφορετικές τοποθεσίες εκτός κοινοβουλίου, στο οποίο είχαν κάνει έφοδο διαδηλωτές, σύμφωνα με τον Μομπέκοφ, και η ομάδα που συνεδρίασε τη νύχτα σε ξενοδοχείο απαρτιζόταν μόνο από 40 βουλευτές, ενώ για τη λήψη σημαντικών αποφάσεων, όπως είναι ο διορισμός υπουργικού συμβουλίου, απαιτείται πλειοψηφία 61 βουλευτών.

Μια άλλη βουλευτής, η Ελβίρα Σουραμπαλντίεβα ανήρτησε βίντεο από την συνεδρίαση αυτή στο οποίο δήλωνε ότι το κοινοβούλιο απέτυχε να εγκρίνει πρόταση μομφής κατά του προέδρου Σοορονμπάι Ζεενμπέκοφ.

Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα του Κιργιστάν επέτρεψε σήμερα το άνοιγμα των χρηματοπιστωτικών θεσμών της χώρας μετά το κλείσιμό τους την Τρίτη, την ώρα που ενώσεις επιχειρηματιών προειδοποιούσαν το κράτος αυτό των 6,5 εκατομμυρίων κατοίκων ότι μπορεί να αντιμετωπίσει ελλείψεις σε τρόφιμα αν οι τράπεζες και οι φορολογικές υπηρεσίες παραμείνουν κλειστές και δεν μπορούν να υπάρχουν εγγυήσεις για την δημόσια ασφάλεια.

Τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής έδιναν τη νίκη σε δύο καθιερωμένα πολιτικά κόμματα της χώρας, το ένα από τα οποία συνδέεται στενά με τον Ζεενμπέκοφ.

Έντεκα άλλα κόμματα αρνήθηκαν να αποδεχθούν τα αποτελέσματα και η κεντρική εκλογική επιτροπή τα ακύρωσε την Τρίτη καθώς άρχισε να διαφαίνεται σαφώς ότι ο Ζεενμπέκοφ έχανε τη μάχη για την εξουσία.

Έκτοτε ο πρόεδρος δεν έχει εμφανιστεί δημοσίως, αν και το γραφείο του δηλώνει ότι παραμένει στην πρωτεύουσα Μπισκέκ και ο ίδιος έχει εκδώσει διάφορες ανακοινώσεις με τις οποίες ζητεί να αρχίσει διάλογος ανάμεσα στις αντίπαλες πολιτικές ομάδες.

«Εγώ δεν έθεσα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές και δεν έδωσα την εντολή για τη χρήση βίας εναντίον αυτών που εισέβαλαν» στο προεδρικό μέγαρο, δηλώνει σε ανακοίνωσή του στην οποία προσθέτει: «Σήμερα αυτό που επείγει είναι να διασφαλιστεί η ειρήνη και η δημόσια τάξη στο Κιργιστάν».

«Καλώ όλες τις πλευρές να δείξουν υπομονή και αυτοσυγκράτηση» σημειώνει. «Σας υπενθυμίζω ξανά ότι τα συμφέροντα του κράτους είναι ανώτερα των προσωπικών φιλοδοξιών» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος απέρριψε τα αιτήματα κατωτέρων του για τη «βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων» λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε επιδείνωση της κατάστασης.

Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και περισσότεροι από χίλιοι ζήτησαν ιατρική βοήθεια μετά τις ταραχές που ξέσπασαν αυτήν την εβδομάδα, όταν ομάδες περιφρούρησης που σχημάτισαν κάτοικοι του Μπισκέκ συγκρούστηκαν με διαδηλωτές και ανθρώπους που προέβαιναν σε λεηλασίες.

Ωστόσο ο προσωρινός υπουργός Εσωτερικών Κουρσάν Ασάνοφ, ο οποίος ανέλαβε το αξίωμα αυτό αυτήν την εβδομάδα, ενώ ήταν υποψήφιος της αντιπολίτευσης στις εκλογές, δήλωσε ότι η αστυνομία και οι ομάδες περιφρούρησης του Μπισκέκ κατάφεραν να αποτρέψουν τις μαζικές λεηλασίες στην πρωτεύουσα.

Ο Ασάνοφ δεσμεύτηκε να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια περαιτέρω αποσταθεροποίησης της χώρας και κάλεσε το κοινοβούλιο να συγκληθεί και να διορίσει μια σταθερή κυβέρνηση, περιγράφοντας παράλληλα την τρέχουσα κατάσταση ως σταθερή, αλλά τεταμένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ