Ένα υπέρφορτο πλοίο που ταξιδεύει είναι καταδικασμένο να βουλιάξει;

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε η συζήτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Τσίπρα, με τον υπηρεσιακό υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελο Τουρνά, εξαιτίας της δήλωσης του δεύτερου σχετικά με το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Ειδικότερα, ο υπηρεσιακός υπουργός σημείωσε ότι «Σε ένα πλοίο που είναι σε πλήρη αστάθεια λόγω του ότι έχει υψηλά το κέντρο βάρους νομίζω, με την κοινή λογική, ότι δεν υπάρχει δυνατότητα επέμβασης». Σε αυτή την δήλωση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απάντησε: «Δηλαδή θέλετε να πείτε, κ. Υπουργέ, ότι ένα πλοίο το οποίο ταξιδεύει υπέρφορτο είναι καταδικασμένο να βουλιάξει; Τι λέτε τώρα; Εγώ δεν το δέχομαι αυτό σαν κοινή λογική».

Στη συνέχεια, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία υπογράμμισε ότι «δεν πρέπει να προσπαθούμε να βγάλουμε συμπεράσματα». «Αυτά θα βγουν σε μια διαδικασία ενδελεχούς έρευνας που θα ακολουθηθεί. Δεν ήρθαμε εδώ να επιρρίψουμε ευθύνες. Ίσα – ίσα, ήρθαμε εδώ για να συγχαρούμε τους ανθρώπους του Λιμενικού Σώματος και τις ένοπλες δυνάμεις που κάναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να σώσουν ανθρώπινες ζωές. Αν κάνω ερωτήσεις και θέτω κάποια ζητήματα, το κάνω γιατί υπάρχει ένα πολύ σημαντικό κενό που δεν αφορά το Λιμενικό Σώμα, τους ανθρώπους που επιχείρησαν. Αφορά τα πρωτόκολλα με τα οποία η FRONTEX και η ΕΕ έχει καθορίσει τις κινήσεις που πρέπει να γίνονται σε παρόμοιες περιπτώσεις. Οπότε μην προσπαθούμε να αντιδικήσουμε μεταξύ μας, δεν υπάρχει τέτοιος λόγος. Είμαστε μπροστά σε μια τραγωδία, είμαστε, αν θέλετε, σοκαρισμένοι, όταν χάνονται άδικα ανθρώπινες ζωές» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Τέλος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε «ότι το δραματικό αυτό γεγονός μας έχει συγκλονίσει όλους. Πάνω από όλα μας έχει συγκλονίσει το ίδιο το γεγονός, αυτό καθαυτό αλλά και επί πλέον υπό την έννοια ότι η τραγωδία αυτή μας δείχνει ότι δεν υπάρχει ίδια σημασία και η ίδια αξία στην ανθρώπινη ζωή.

Στη συνέχεια της επίσκεψης του στην Καλαμάτα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επισκέφθηκε το νοσοκομείο της πόλης.