Έντονες αντιδράσεις στο Αφγανιστάν για το νομοσχέδιο που αφορά τα ΜΜΕ – ΚΟΣΜΟΣ

Σε επανεξέταση της στάσης της αναφορικά με τις αλλαγές στη νομοθεσία που αφορά τα ΜΜΕ αναγκάστηκε να προχωρήσει η κυβέρνηση του Αφγανιστάν, έπειτα από τις έντονες αντιδράσεις που προκάλεσαν οι εισηγήσεις της.

Το υπουργικό συμβούλιο είχε υιοθετήσει όλες τις τροπολογίες, όμως η κατακραυγή από τους Αφγανούς δημοσιογράφους έφερε την απόσυρση του νομοσχεδίου σε πρώτη φάση.

Ο ρεπόρτερ Ζακί Νταριάμπι, ο οποίος έχει τη βάση του στην Καμπούλ, εξήγησε στο Γερμανικό Πρακτορείο πως μια από τις πιο επίμαχες διατάξεις του σχεδίου νόμου είναι πως οι δημοσιογράφοι θα είναι στο εξής υποχρεωμένοι να αποκαλύπτουν τις πηγές τους σε θεσμούς όπως το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών και ο γενικός εισαγγελέας της ασιατικής χώρας.

Για τον Νταριάμπι, εάν αυτή η διάταξη εγκριθεί θα σημάνει τον «θάνατο της ερευνητικής δημοσιογραφίας» στο Αφγανιστάν.

Ο επικεφαλής της NAI, μη κυβερνητικής οργάνωσης που υποστηρίζει την ελευθεροτυπία στο Αφγανιστάν, επέκρινε επίσης το σχέδιο νόμου, ιδίως διότι δημιουργεί ένα ανώτατο συμβούλιο και διάφορες επιτροπές που θα αξιολογούν και θα παρακολουθούν τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης. Για τον Μουτζίμπ Χελουάτγκαρ, η δημιουργία των θεσμών αυτών θα συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη εξουσία πάνω στα μέσα ενημέρωσης και θα τα αναγκάσει να «αυτολογοκρίνονται» συστηματικά.

Προχθές Πέμπτη, οι επικεφαλής αρκετών μεγάλων μέσων ενημέρωσης συναντήθηκαν με τον β΄ αντιπρόεδρο του Αφγανιστάν Σαρουάρ Ντανίς.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση συμφώνησαν να δημιουργηθεί μεικτή επιτροπή για να εξετάσει αν και ποιες αλλαγές πρέπει να γίνουν στο σχέδιο νόμου, εξήγησε ο Λουτφουλά Νατζαφιζάντα, ο διευθυντής του τηλεοπτικού δικτύου Tolo News.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Σεντίκ Σεντίκι, εκπρόσωπος της προεδρίας, διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν προσπαθεί να επιβάλει περιορισμούς στη δραστηριότητα των ΜΜΕ.

Σύμφωνα με την οργάνωση υπεράσπισης της ελευθεροτυπίας Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF), το Αφγανιστάν είναι ήδη μια από τις πιο επικίνδυνες χώρες στον πλανήτη για τους εργαζομένους στον Τύπο. Τουλάχιστον 70 εργαζόμενοι σε ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων 16 ξένων δημοσιογράφων, έχουν σκοτωθεί ασκώντας το επάγγελμά τους στη χώρα αυτή από το 2001, σημείωσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ