Έντονες διεργασίες στην Ουάσινγκτον για το ελληνικό ζήτημα (video)

Στην έδρα του ΔΝΤ στη Ουάσιγκτον βρίσκονται όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές για το ελληνικό ζήτημα και οι διεργασίες το επόμενο διάστημα αναμένονται έντονες, καθώς κρίσιμες συζητήσεις ξεκινούν από την Πέμπτη στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Νωρίτερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε πλήρη αναθεώρηση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας τόσο για το 2017 όσο και για το τρέχον έτος, λίγες μόλις μέρες πριν από την επίσημη ανακοίνωση των δημοσιονομικών προβλέψεων της Eurostat για το 2017.

ΔΝΤ:Ανεβάζει τον πήχη για τα πρωτογενή πλεονάσματα στην Ελλάδα-Γκασπάρ:Ευνοϊκές οι πρόσφατες τάσεις

Ερωτηθείς ο συντάκτης της έκθεσης του ΔΝΤ «Δημοσιονομικό Παρατηρητήριο» (Fiscal Monitor) από την ΕΡΤ και την ανταποκρίτρια Λένα Αργύρη για το λόγο της αναθεώρησης των προβλέψεων την απέδωσε στη βελτίωση της κατάστασης και των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας. Πρόσθεσε όμως ότι η θέση του Ταμείου για το ελληνικό ζήτημα δεν έχει αλλάξει και εξακολουθούν να πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρχει μια ισορροπία διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, δημοσιονομικής προσαρμογής και ελάφρυνσης χρέους.
«Είναι πάγια και συνεπής άποψη μας ότι υπάρχει ανάγκη για ελάφρυνση του χρέους, και ότι αυτό πρέπει να είναι μέρος ενός πακέτου – συμφωνίας, και εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, εκτιμούμε ότι με τις κατάλληλες δομικές πολιτικές – μεταρρυθμίσεις και με μια ελάφρυνση του χρέους η Ελλάδα έχει θετικές προοπτικές για να προχωρήσει μπροστά, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτή τη συμφωνία» είπε.
Πηγές του Ταμείου περιέγραψαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ως θετική εξέλιξη την αναθεώρηση των προβλέψεων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Επίσης, Εκπρόσωπος του Ταμείου ανέφερε στην ΕΡΤ ότι είναι πρόωρες οι συζητήσεις για τυχόν επίσπευση της μείωσης του αφορολόγητου από το 2019 και πως δεν έχει αποφασιστεί κάτι τέτοιο, ενώ παρέπεμψε στις σχετικές συζητήσεις που θα γίνουν πριν τη λήξη του προγράμματος.
«Θα κάνουμε τον Ιούνιο απολογισμό της δημοσιονομικής κατάστασης και των πολιτικών που θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ με τρόπο βιώσιμο και φιλικό προς την ανάπτυξη, με βάση τα διαθέσιμα εκείνη τη στιγμή δεδομένα», είπε.
Πάντως, με τα σημερινά δεδομένα το Ταμείο έχει κλείσει οποιαδήποτε συζήτηση για λήψη μέτρων το 2018, όπως επισημαίνουν σχετικά και κυβερνητικές πηγές.

Μαξίμου για την έκθεση του ΔΝΤ : Δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων

Οι διεργασίες στην Ουάσιγκτον αναμένεται να είναι έντονες όλες τις επόμενες ημέρες. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται την Πέμπτη η τοποθέτηση της κ. Λαγκάρντ, και την Παρασκευή οι αναλυτικές εκτιμήσεις του κ. Τόμσεν για την Ελλάδα.
Αισιοδοξία ότι το ΔΝΤ και η Ευρωζώνη βρίσκονται κοντά σε μια συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκπέμπουν οι Βρυξέλλες, καθώς θετικά εκλαμβάνονται οι προβλέψεις του ΔΝΤ για τη μεσοπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποκτά το λεγόμενο «Washington Group» – δηλαδή η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ – η οποία έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή και όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις της νέας κυβέρνησης της Γερμανίας για το ελληνικό ζήτημα.
Το Σάββατο αναμενεται η συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με την Διευθύντρια του Ταμείου.
Πηγή ΕΡΤ, Ρεπορτάζ Λένα Αργύρηwww.ert.gr

2018-04-18 23:37:51

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ