Έντονη δυσαρέσκεια κατά Μπάιντεν για το «δικτάτορας Σι»

Για σοβαρή παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας έκανε λόγο το Πεκίνο, αναφερόμενο στον χαρακτηρισμό «δικτάτορας» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν για τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ.

Η Κίνα εξέφρασε τη σφοδρή της δυσαρέσκεια, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Μάο Νινγκ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων. «Η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα», είπε η εκπρόσωπος, μιλώντας για δημόσια πολιτική πρόκληση.

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έκανε το σχόλιο κατά την διάρκεια δεξίωσης στην Καλιφόρνια, μία ημέρα αφού ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Πεκίνο, όπου συναντήθηκε με τον Σι, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης των εντάσεων ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι ο Σι είχε ντροπιαστεί στο επεισόδιο με το κινεζικό αερόστατο που η Ουάσιγκτον χαρακτήρισε κατασκοπευτικό και έστειλε μαχητικό να το καταρρίψει σε μεγάλο ύψος. «Ο λόγος για τον οποίο [ο Κινέζος πρόεδρος] αναστατώθηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο κατασκοπευτικό υλικό ήταν πως δεν γνώριζε [ότι το αερόστατο] βρισκόταν εκεί», είπε.

«Αυτό φέρνει σε πολύ δύσκολη θέση τους δικτάτορες, όταν δεν ξέρουν τι έγινε», συνέχισε, προσθέτοντας: «Όταν καταρρίφθηκε [το αερόστατο], βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση, μάλιστα διέψευσε πως βρισκόταν εκεί».

Διαβάστε επίσης:

Μπάιντεν: Τη μια μέρα στον «σωστό δρόμο», την άλλη δικτάτορας ο Κινέζος πρόεδρος