Έρευνα για τον ρόλο ενός site για την εισβολή στο Καπιτώλιο ζητήθηκε από το FBI

0
24

Να διεξάγει μια διεξοδική έρευνα για τον ρόλο που διαδραμάτισε η ιστοσελίδα Parler στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου, στο Καπιτώλιο, ζήτησε από το FBI η Επιτροπή Εποπτείας και Μεταρρυθμίσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο site χρησιμοποιούν πολλοί υποστηρικτές του τέως προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς και οπαδοί της αμερικανικής άκρας δεξιάς και θιασώτες διαφόρων θεωριών συνωμοσίας.

Η Κάρολιν Μαλόνεϊ, πρόεδρος της Επιτροπής, επικαλέστηκε δημοσιεύματα του Τύπου που περιέγραφαν με λεπτομέρειες τις βίαιες απειλές που διατύπωναν, πριν την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου, χρήστες σε αυτό τον ιστότοπο ενάντια σε εκλεγμένους αξιωματούχους για τον ρόλο τους στην κύρωση του αποτελέσματος των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

Η Μαλόνεϊ αναφέρθηκε επίσης και σε πολυάριθμους χρήστες του Parler που έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για απειλές άσκησης βίας εναντίων εκλεγμένων αξιωματούχων, ή για συμμετοχή τους στα όσα συνέβησαν στο Καπιτώλιο.

Έπειτα από τα επεισόδια, η Google και η Apple απέκλεισαν τον ιστότοπο Parler από τα ψηφιακά καταστήματά τους μέσω των οποίων μπορεί να κατεβάζει κανείς εφαρμογές, ενώ η Amazon έπαψε να του παρέχει υπηρεσίες web hosting, πρακτικά «κατεβάζοντας» τον από το Διαδίκτυο.

Το Reuters ανέφερε νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι το Parler επέστρεψε εν μέρει στο διαδίκτυο κυρίως με τη βοήθεια μιας τεχνολογικής εταιρείας, ρωσικής ιδιοκτησίας.

Η πρόεδρος αυτής της Επιτροπής ζήτησε επίσης από το FBI να εξετάσει τις χρηματοδοτήσεις του Parler και τους δεσμούς του με τη Ρωσία.

«Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να κρατήσει τον Κρίστοφερ Ρέι στη θέση του»

Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να διατηρήσει τον Κρίστοφερ Ρέι στο πόστο του διευθυντή της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, όπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, επικαλούμενο πηγή του Λευκού Οίκου και όπως μεταφέρει το Αθηναίκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Μια πηγή των αμερικανικών δυνάμεων επιβολής του νόμου επιβεβαίωσε την πρόθεση αυτή του νέου προέδρου των ΗΠΑ.

Η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας, Τζεν Σάκι, ρωτήθηκε χθες στην πρώτη της συνέντευξη Τύπου ως εκπροσώπου της νέας κυβέρνησης αν ο Μπάιντεν έχει εμπιστοσύνη στον Ρέι και απάντησε πως δεν έχει συνομιλήσει με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ αναφορικά με το θέμα.