Έρευνα: Οι εταιρείες social media απoτυγχάνουν να αντιμετωπίσουν τα fake news για τον κορωνοϊό

Μεγάλος αριθμός αναρτήσεων που διασπείρουν παραπληροφόρηση για τον Covid-19 φαίνονται να αφήνονται online, σύμφωνα με αναφορά του Center for Countering Digital Hate.

Όπως αναφέρει το BBC, περίπου 649 αναρτήσεις αναφέρθηκαν στο Facebook και στο Twitter, μεταξύ των οποίων κάποιες με ψευδείς «θεραπείες», αντιεμβολιαστική προπαγάνδα και θεωρίες συνωμοσίας για το 5G. Το 90% εξ αυτών παρέμεναν ορατά online μετά, χωρίς καμία υπόδειξη/ επισήμανση από τα κοινωνικά δίκτυα, σύμφωνα με το σχετικό report.

Κατά το Facebook το δείγμα αυτό δεν ήταν αντιπροσωπευτικό: Εκπρόσωπος είπε πως «λαμβάνουμε επιθετικά μέτρα για την απομάκρυνση της επιβλαβούς παραπληροφόρησης από τις πλατφόρμες μας και έχουμε απομακρύνει εκατοντάδες χιλιάδες τέτοιες αναρτήσεις, μεταξύ των οποίων ισχυρισμοί για ψευδείς θεραπείες. Κατά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο βάλαμε προειδοποιητικές υποδείξεις σε περίπου 90 εκατομμύρια περιπτώσεις περιεχομένου που σχετιζόταν με το Covid-19 και αυτές οι υποδείξεις εμπόδιζαν τους χρήστες να δουν το αρχικό υλικό στο 95% των περιπτώσεων. Θα ενημερώσουν οποιονδήποτε έχει κάνει like, κοινοποίηση ή σχόλιο σε αναρτήσεις σχετικά με το Covid-19 που έχουμε κατεβάσει».

Το Twitter ανέφερε πως βάζει προτεραιότητα στην απομάκρυνση περιεχομένου για το Covid-19 «όταν έχει κάλεσμα για δράση που θα μπορούσε να προκαλέσει βλάβη».

«Όπως είχαμε πει προηγουμένως, δεν θα προβαίνουμε σε δράση για κάθε tweet που περιέχει ελλιπείς ή αμφισβητούμενες πληροφορίες για το Covid-19. Από τότε που εμφανίσαμε αυτές τις νέες πολιτικές στις 18 Μαρτίου…τα αυτοματοποιημένα μας συστήματα έχουν εξετάσει πάνω από 4,3 εκατομμύρια λογαριασμούς που στόχευαν συζητήσεις για το Covid-19 με “spam” ή χειριστικές συμπεριφορές».

Ο Ιμράν Αχμέντ, διευθύνων σύμβουλος για το Center for Countering Digital Hate, είπε ότι οι εταιρείες αποφεύγουν τις ευθύνες τους: «Τα συστήματά τους για την αναφορά παραπληροφόρησης και την αντιμετώπισή της απλά δεν είναι επαρκή. Οι γίγαντες της κοινωνικής δικτύωσης έχουν ισχυριστεί πολλές φορές που παίρνουν την παραπληροφόρηση για το Covid στα σοβαρά, μα αυτή η νέα έρευνα δείχνει πως ακόμα και όταν τους υποδεικνύονται οι αναρτήσεις που προωθούν παραπληροφόρηση, αποτυγχάνουν να αναλαμβάνουν δράση».

Στο πλαίσιο της έρευνας 10 εθελοντές από Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία και Ρουμανία έψαξαν στα social media για παραπληροφόρηση από τα τέλη του Απριλίου ως τα τέλη του Μαΐου. Βρήκαν αναρτήσεις που υποδείκνυαν ότι οι ασθενείς μπορούν να θεραπευτούν πίνοντας ασπιρίνη που διαλύθηκε σε ζεστό νερό ή παίρνοντας συμπληρώματα διατροφής με ψευδάργυρο και βιταμίνες C και D. Το Twitter φάνηκε να ανταποκρίνεται λιγότερο, αναλαμβάνοντας δράση μόνο στο 3% των 179 αναρτήσεων. Το Facebook κατέβασε το 10% των 334 αναρτήσεων που αναφέρθηκαν και υπέδειξε άλλο ένα 2% ως ψευδές. Το Instagram, που ανήκει στο Facebook, έδρασε στο 10% των αναφορών που έγιναν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ