Έρχονται σαρωτικές αλλαγές στο νόμο Κατσέλη-Ποιους αφορά (video)

Αλλαγές στο νόμο Κατσέλη έρχονται τις επόμενες δύο εβδομάδες στη βουλή, όπως προανήγγειλε στην ΕΡΤ, ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους Φώτης Κουρμούσης. Τα κριτήρια θα είναι αυστηρότερα, καθώς βασική προϋπόθεση θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Παράλληλα επεκτείνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων σε περισσότερους οφειλέτες.

Προστασία της μίας και μοναδικής κατοικίας τους μέσω τους νόμου Κατσέλη θα έχουν μόνο όσοι πληρούν τα κριτήρια ένταξης στο Νόμο, ενώ θα αποκλείονται όσοι πάνε να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές διατάξεις του.
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και για όσους κάνουν από εδώ και πέρα αίτηση αλλά και για όσους εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσης τους.
Αυστηρός θα είναι ο έλεγχος των αιτήσεων σε προδικαστικό στάδιο ώστε να απορρίπτονται εξ αρχής όσοι δεν πληρούν τα κριτήρια- όλοι οι πιστωτές θα έχουν πλήρη εικόνα της οικονομικής κατάστασης του οφειλέτη.
Δεν θα υπάρχει αυτόματη προστασία μόνο με την υποβολή της αίτησης
Θα χάνουν την προστασία αυτόματα όσοι σταματούν να εξυπηρετούν την ρύθμιση που αποφάσισε το Δικαστήριο και όσοι στην περίπτωση ματαίωσης της ακρόασης δεν ζητήσουν οι ίδιοι νέα ημερομηνία ακρόασης εντός 30 ημερών.
Τέλος μπαίνει στη φάμπρικα των αναβολών που αξιοποιούν οι κακοπληρωτές, ενώ για πρώτη φορά υπάρχει ειδική μέριμνα για τους εγγυητές .
«Ανεβάζει στροφές ο εξωδικαστικός στις 120 δόσεις μπαίνουν και οι βεβαιωμένες οφειλές έως το τέλος του 2017 αντί του 2016 που ίσχυε μέχρι τώρα» δήλωσε ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.
Για πρώτη φορά μπαίνουν στην ρύθμιση τα χρέη των εταίρων των επιχειρήσεων που μπορεί να μην είναι επιχειρηματικά δάνεια αλλά ιδιωτικά χρέη επαγγελματιών, όπως ένα στεγαστικό, που δεν συνδέεται , ωστόσο επηρεάζει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
Παράλληλα, αυξάνεται το ανώτατο όριο των οφειλών που μπορούν να ρυθμίσουν 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ορίζεται στις 125.000 προς την Εφορία και πρόσθετα έως 125.000 ευρώ προς ΕΦΚΑ (από 50 χιλ. που ίσχυε μέχρι σήμερα αντίστοιχα). Έτσι συνολικά φθάνει στις 250.000 ευρώ από 100.000 που ήταν μέχρι τώρα.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Α.Μανουσέληwww.ert.gr

2018-05-22 12:31:17

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ