«Έσπασαν» τα ισόβια για 47χρονο που έκαψε τους γονείς του

Σε κάθειρξη 21 ετών από δις ισόβια έπεσε στη δευτεροβάθμια δίκη η ποινή για τον 47χρονο που έκαψε τους ηλικιωμένους γονείς του, ανήμερα του Πάσχα του 2020, στο διαμέρισμα όπου ζούσαν, στη λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, στη Θεσσαλονίκη.

Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου, με συνέπεια να «σπάσει» τα ισόβια δεσμά και να καταδικαστεί σε ποινή 21 χρόνων (με εκτιτέα τα 20). Το δικαστήριο είχε απορρίψει νωρίτερα το αιτήματα της υπεράσπισής του περί αναγνώρισης μειωμένου καταλογισμού και βρασμού ψυχικής ορμής.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο 47χρονος – ύστερα από καβγά για ασήμαντη αφορμή – περιέλουσε με βενζίνη τον 87χρονο πατέρα του και τον έκαψε ζωντανό, ενώ από τη φωτιά που προκάλεσε υπέστη σοβαρά εγκαύματα η 81 ετών μητέρα του, η οποία κατέληξε έναν μήνα αργότερα κατά τη νοσηλεία της στο νοσοκομείο.

Απολογούμενος στο δικαστήριο, ο κατηγορούμενος περιέγραψε ως προβληματική διαχρονικά τη σχέση με τον πατέρα του, συνταξιούχο στρατιωτικό, τον οποίο χαρακτήρισε απόμακρο, με απαξιωτική συμπεριφορά απέναντι στον ίδιο και τον αδελφό του. Κληθείς να περιγράψει την ημέρα του εγκλήματος ανέφερε: «Η απαξίωσή του με εξόργισε. Τον πάτησα με το πόδι στον λαιμό. Εκείνος είπε: “ευχαριστώ παιδί μου”. Το εισέπραξα ως ειρωνεία. Θόλωσα. Πήγα στο ντουλαπάκι και πήρα το μπουκάλι με τη βενζίνη… Φώναζε “καίγομαι”… Καθόμουν και τον κοιτούσα. Ήμουν τόσο θολωμένος, που δεν σκέφτηκα να βοηθήσω. Πήγα και ειδοποίησα τον αδελφό μου, που κοιμόταν εκείνη την ώρα για να κάνει κάτι». Όπως πρόσθεσε, ο ίδιος φρόντιζε τους γονείς του, καθώς αντιμετώπιζαν προβλήματα υγείας – ο πατέρας ήταν καθηλωμένος στο κρεβάτι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ