Έτοιμο να ενταχθεί στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων δηλώνει το Πεκίνο – ΚΟΣΜΟΣ

H Κίνα, που αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο κατασκευαστή όπλων στον κόσμο, προτίθεται να ενταχθεί στη Συνθήκη για το Εμπόριο Όπλων (TCA), μία απόφαση που θα «ενισχύσει την ειρήνη» στον πλανήτη, όπως διαβεβαίωσε χθες , Δευτέρα (22/6) το Πεκίνο.

Η Συνθήκη, που υιοθέτησε ο ΟΗΕ το 2013 και ετέθη σε ισχύ το επόμενο έτος, προβλέπει πως κάθε συνυπογράφουσα χώρα θα αξιολογεί εκ των προτέρων σε κάθε συναλλαγή εάν τα προς πώληση όπλα υπάρχει κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν ώστε να παρακαμφθεί ένα διεθνές εμπάργκο, να διοχετευθούν σε εγκληματίες ή να παραβιάζουν τα δικαιώματα του Ανθρώπου.

Πρόκειται για εξοπλισμούς από πιστόλια έως πολεμικά αεροσκάφη και πλοία, ακόμη και πυραύλους.

Η ένταξη της Κίνας στην Συνθήκη, η οποία εγκρίθηκε το Σάββατο από το κύριο νομοθετικό όργανο της χώρας, συνιστά ένα σημαντικό μέτρο «για να στηριχθεί η πολυμερής συνεργασία», τόνισε κατά την ενημέρωση των συντακτών ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ζάο Λιζιάν.

Η Κίνα «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για να διατηρηθεί και ενισχυθεί η ειρήνη και η σταθερότητα στον κόσμο και στην περιοχή», πρόσθεσε ο Ζάο όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων διαβεβαιώνοντας πως ο ασιατικός γίγαντας «πάντοτε έλεγχε αυστηρά τις εξαγωγές στρατιωτικών προϊόντων».

Οι ΗΠΑ, μεγαλύτερος κατασκευαστής όπλων στον κόσμο, είχε υπογράψει την Συνθήκη επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα, όμως το Κογκρέσο δεν την έχει εγκρίνει. Πέρυσι, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την απέρριψε, εκδηλώνοντας γι’ άλλη μία φορά την περιφρόνησή του στις διεθνείς συμβάσεις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ