Έτσι θα είναι το Fly Over στην Περιφερειακή Θεσσαλονίκης


Ένα από τα πιο εμβληματικά έργα που θα γίνουν στην Ελλάδα χαρακτήρισε το Fly Over, του σύγχρονου υπερυψωμένου αυτοκινητόδρομου στην ανατολική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής σε σημερινή παρουσίαση του έργου στη Θεσσαλονίκη.

«Είναι ένα μεγάλο έργο που πρόκειται σύντομα να ξεκινήσει και θα βελτιώσει την καθημερινότητα χιλιάδων πολιτών. Είναι ένα από τα πιο πρωτοποριακά και τεχνικά αξιοθαύμαστα έργα και η μεγαλύτερη εναέρια οδός στην Ελλάδα. Ένας αυτοκινητόδρομος – στολίδι που όμοιός του δεν θα υπάρχει στην Ελλάδα», ανέφερε κατά την τοποθέτησή του ο κ. Καραμανλής.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε την ανάγκη για αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής οδού. Όπως τόνισε, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Περιφερειακής Οδού, βελτίωση του επιπέδου της οδικής ασφάλειας και μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον αστικό ιστό της πόλης.

Πρόσθεσε, ότι σήμερα η ανατολική περιφερειακή οδός μπορεί να εξυπηρετεί 5.000 με 5.500 οχήματα ανά ώρα ανά κατεύθυνση, ενώ η νέα εσωτερική ανατολική περιφερειακή οδός θα είναι κατασκευασμένη έτσι ώστε να εξυπηρετεί 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.

«Όμως, η εκτίμηση των ειδικών είναι ότι το νούμερο αυτό τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί εντυπωσιακά και το 2030 να έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα μεγέθη ακόμα και του 2010 και να έχει φτάσει στα 220.000 οχήματα την ημέρα», πρόσθεσε και εξήγησε ότι: «Ενώ ο δρόμος είναι σχεδιασμένος για να εξυπηρετεί γύρω στα 5.000 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση, το 2030 μπορεί και να φτάσουμε στα 7.500 αυτοκίνητα την ώρα ανά κατεύθυνση. 50% παραπάνω. Δηλαδή το απόλυτο κυκλοφοριακό χάος».

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα και να προλάβουμε αυτή την κατάσταση, ο νέος δρόμος θα μπορεί να εξυπηρετεί ικανοποιητικά, όχι 5.000 που είναι η σημερινή δυνατότητα, ούτε 7.500 που είναι η εκτίμηση για το 2030, αλλά 10.000 οχήματα την ώρα ανά κατεύθυνση.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή στην Περιφερειακή Οδό της Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος o δείκτης θνησιμότητας από την Αττική Οδό και 14 φορές μεγαλύτερος δείκτης τραυματισμών. «Για κάθε δύο νεκρούς που έχει η Αττική Οδός, έχουμε 30 νεκρούς στην Περιφερειακή Οδό. Ο νέος δρόμος θα σώζει ζωές», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

Αναφορικά με το ζήτημα της προστασίας του περιβάλλοντος, ο κ. Καραμανλής εξήγησε ότι αντί για διαπλάτυνση ή νέα πρόσθετη χάραξη, που θα καταβρόχθιζε εκατοντάδες στρέμματα γης και δάσους, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επέλεξε να περάσει το νέο αυτοκινητόδρομο κυριολεκτικά επάνω από την υπάρχουσα χάραξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ