Έφτασε στο Ισραήλ ο Μάικ Πομπέο – Πρώτη ημέρα περιοδείας στη Μέση Ανατολή – ΚΟΣΜΟΣ

Στο Ισραήλ έφτασε σήμερα το πρωί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, πρώτο σταθμό μιας πενθήμερης περιοδείας του στη Μέση Ανατολή, κατά την οποία αναμένεται να συζητήσει για την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στη χώρα αυτή και αραβικές χώρες.

Η περιοδεία του αυτή γίνεται περίπου δέκα ημέρες μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας εξομάλυνσης των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ο Πομπέο αναμένεται κυρίως να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου για το Ιράν και την «εμβάθυνση» των σχέσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την υπόλοιπη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπός του στην Ουάσινγκτον.

Παραμονή της συνάντησης αυτής, ο Νετανιάχου δήλωσε ότι με «τον φίλο του» θα μιλήσουν για «τη διεύρυνση του κύκλου της ειρήνης στην περιοχή μας».

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμένεται επίσης να έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό ομόλογό του Γκάμπι Ασκενάζι και τον υπουργό Άμυνας Μπένι Γκαντς, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Μετά την συμφωνία που ανακοινώθηκε ανάμεσα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ισραήλ, υπάρχουν εικασίες για άλλους πιθανούς υποψήφιους για μια εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ: Μπαχρέιν, Ομάν, Σουδάν.

Μετά το Ισραήλ ο Πομπέο θα μεταβεί στο Χαρτούμ για να συζητήσει για τις σχέσεις Ισραήλ-Σουδάν και για την πολιτική «μετάβαση» στη χώρα αυτή η οποία γύρισε σελίδα το 2019 μετά την ανατροπή του αυταρχικού προέδρου της Όμαρ αλ Μπασίρ.

Στη συνέχεια θα μεταβεί στο Μπαχρέιν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του.

«Υπάρχουν πολλές χώρες στις οποίες υπάρχουν πιθανότητες (για ειρήνη). Δεν θέλω να κατονομάσω καμία ιδιαιτέρως (…) αλλά ελπίζουμε σε πολύ γρήγορες εξελίξεις, τις ερχόμενες εβδομάδες ή μήνες» δήλωσε το Σαββατοκύριακο ο Ρον Ντέμερ, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στην Ουάσινγκτον, στο δίκτυο Αλ Αραμπίγια.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ