Ήμασταν φανατικοί κρεατοφάγοι και από ανάγκη φάγαμε λαχανικά και γίναμε αγρότες

Νέα μελέτη αποκαλύπτει τις διατροφικές συνήθειες του ανθρώπου και το πώς υποχρεωθήκαμε να στραφούμε σε λαχανικά και φυτά.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έκαναν μια μεγάλη μετανάλυση στην οποία μελέτησαν δεδομένα 400 ερευνών που μελετούσαν την ανθρώπινη βιολογία, μεταβολισμό, φυσιολογία και μορφολογία σε όλη την διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου. Κατέληξαν σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα όσον αφορά τις διατροφικές μας συνήθειες.

Όπως αναφέρουν οι ερευνητές για περίπου δύο εκατ. έτη όλα τα είδη του ανθρώπου έτρωγαν σχεδόν αποκλειστικά κρέας. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα το κρέας αποτελούσε τουλάχιστον το 70% της διατροφής του. Σύμφωνα με τους ερευνητές κάποια πριν από 80-40 χιλιάδες έτη εξαφανίστηκαν τα μεγάλου μεγέθους ζώα υποχρεώνοντας τους προγόνους μας της εκείνης της εποχής να στραφούν σε όσα είχε να προσφέρει η γη.

Άρχισαν να καταναλώνουν λαχανικά και φυτά αλλά κάποια στιγμή υποχρεώθηκαν οργανώσουν καλύτερα τις μεθόδους διατροφής τους με αποτέλεσμα να αποκτήσουν οικόσιτα ζώα και να γίνουν αγρότες. Με απλά λόγια η μείωση του κατανάλωσης του κρέατος και η κατανάλωση των καρπών της φύσης είναι πολύ πρόσφατη επιλογή του ανθρώπου σύμφωνα τουλάχιστον με την νέα μελέτη. Πάντως παλαιότερες μελέτες για την διατροφή του ανθρώπου στο πέρας των αιώνων έχουν δείξει ότι οι εκείνοι που ζούσαν στα τροπικά δάση είχαν ψηλότερα στο καθημερινό τους μενού τα λαχανικά και τα φρούτα από το κρέας.

Προτεινόμενα για εσάς