Αγιά Σοφιά: Γιατί οι Τούρκοι δεν κάλυψαν με χαλί το πιο ιερό σημείο του ναού;

Ο «σουλτάνος» αγνοώντας τη διεθνή κοινότητα, μετέτρεψε την Αγιά Σοφιά στις 24 Ιουλίου σε τζαμί. Ο ίδιος συμμετείχε στην μουσουλμανική προσευχή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο παγκόσμιο μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς, μετά από 86 χρόνια.

Τριγωνικές λευκές κουρτίνες είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα σημεία της Αγιάς Σοφιάς για να κρύψουν τις αγιογραφίες και τα μοναδικά ψηφιδωτά όπως στο θόλο, πάνω από το Ιερό Βήμα, όπου βρίσκεται η τοιχογραφία της Παναγιάς Βρεφοκρατούσας. Ενώ, το πάτωμα καλύφθηκε με πράσινο χαλί, ώστε να μπορούν να προσεύχονται οι μουσουλμάνοι, εκτός από ένα σημείο.
Όπως αναφέρει, η Yenisafak, μόνο ένα μέρος της Αγιάς Σοφιάς, έμεινε ακάλυπτο, και αυτό είναι ο «Ομφαλός», όπως είναι γνωστό. Πρόκειται για το πιο ιερότερο σημείο του ναού, όπου γινόταν η στέψη των Βυζαντινών αυτοκρατόρων.Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας Coşkun Yılmaz, τόνισε ότι το συγκεκριμένο σημείο δεν καλύφθηκε από χαλί, καθώς σε αυτό υπάρχουν μάρμαρα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή της Αγιάς Σοφιάς και έχει ιστορική σημασία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ