Αεροναυτική Άσκηση με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό ανοικτά της Λεμεσού

Διεθνής άσκηση αεροναυτικής συνεργασίας μικρής κλίμακας, με την επωνυμία «CYP/FRA-03/2022», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Αυγούστου 2022, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Λεμεσού και στο πλαίσιο της παρουσίας στην περιοχή, φρεγάτας του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Την άσκηση σχεδίασε η Διοίκηση Ναυτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, σε συνεργασία με το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό και σε αυτή συμμετείχαν το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, τα ΠΠ ΤΣΟΜΑΚΗΣ, ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ και ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Ε/Π AW-139 της Διοίκησης Αεροπορίας και η Γαλλική Φρεγάτα (Φ/Γ) FS LANGUEDOC (D-653).

Σύμφωνα με την Εθνική Φρουρά, το σενάριο της άσκησης περιλάμβανε Τακτικές Κινήσεις και Προχωρητικούς Ελιγμούς, πραγματοποίηση γυμνασίου συναινετικής νηοψίας κατά τη διάρκεια της οποίας η ομάδα νηοψίας της FS LANGUEDOC (D-653) επιβιβάστηκε στο ΠΑΘ ΙΩΝΝΙΔΗΣ καθώς και εκτέλεση σεναρίου αεροδιακομιδής τραυματία τόσο από το ΠΑΘ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ, όσο και από την Γαλλική Φ/Γ. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με διέλευση απονομής χαιρετισμού μεταξύ των 2 Πλοίων.

Η άσκηση οι οποία εντάσσεται στο πλέγμα διεθνών συνεργασιών που έχει αναπτύξει η Εθνική Φρουρά με τις Ένοπλες Δυνάμεις φίλων χωρών σύμφωνα με τις κατευθύνσεις του υπουργείου Άμυνας της Κύπρου, κρίνεται ως ιδιαίτερα επωφελής, καθώς παρέχει τη δυνατότητα στο προσωπικό των ναυτικών Μονάδων της ΕΦ, να συνεκπαιδευτεί με αντίστοιχες Μονάδες του Γαλλικού ΠΝ, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο το επίπεδο εκπαίδευσης, τη διαλειτουργικότητα και αναδεικνύοντας τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.