Αθήνα: Αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα (video)

Στην πλευρά της πΓΔΜ βρίσκεται τώρα η «μπάλα» για την επίλυση του ονοματολογικού, καθώς η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως είναι αδιαπραγμάτευτα το erga omnes και η συνταγματική αναθεώρηση. Άμεση συμφωνία δεν φαίνεται δυνατή επί του παρόντος, καθώς η Αθήνα διαμηνύει ότι αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα.

«Αν δεν συμφωνηθούν όλα δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα»: Γύρω από αυτό το δόγμα κινείται η Αθήνα, η οποία, μετά την υπαναχώρηση των Σκοπίων σε ουσιαστικά ζητήματα της συμφωνίας, υπογράμμισε ότι η πιθανότητα να τα βρουν για την ώρα απομακρύνεται, χωρίς ωστόσο καμιά από τις δυο πλευρές να μιλάει για ναυάγιο.
Να μην πάει χαμένη η ευκαιρία, σημείωσε μιλώντας στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Επτά» ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης.

Σκουρλέτης στην ΕΡΤ για την ονομασία: Οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς (video)

«Υπάρχουν κάποια τεχνικά θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Γνωρίζετε ότι εγώ ήδη από την αρχή είμαι αισιόδοξος. Δεν θέλω να αναφερθώ σε λεπτομέρειες. Πιστεύω ότι θα βρούμε τη λύση. Όταν βρούμε λύση σε αυτά τα τεχνικά ζητήματα, αμέσως θα υπάρξει η τηλεφωνική συνομιλία (σ.σ. με τον Έλληνα Πρωθυπουργό) και πιστεύω ότι το συντομότερο δυνατόν θα μπορούμε να ανακοινώσουμε όλα όσα έχουν συμφωνηθεί», δηλώνει από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.
Ακόμη, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ είπε πως όταν επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα υπογραφεί στις Πρέσπες, καθώς, όπως είπε, αυτή η επιθυμία είχε εκφραστεί ήδη κατά την πρώτη συνάντηση των πρωθυπουργών των δύο χωρών στο Νταβός, τον Ιανουάριο, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.
Από τη ΝΔ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι χειρίζεται τα εθνικά θέματα με απίστευτη προχειρότητα και ασυγχώρητο, όπως λένε, ερασιτεχνισμό. Παράλληλα, από την οδό Πειραιώς χαρακτηρίζουν αδιανόητο το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση των κομμάτων, της Βουλής και των Ελλήνων πολιτών.
Υπάρχει μια ομίχλη καλοκαιριάτικα, δεν είμαι αισιόδοξος για λύση στο Σκοπιανό, δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.
Οι εξελίξεις δεν πρέπει να προδικάζονται, τόνισε στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ και τον Αλφ. Βιτάλη ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Κουβέλης στην ΕΡΤ: Συνέπεια από την Ελλάδα, υπαναχώρηση από τα Σκόπια (audio)

Στη θέση της Εκκλησίας για το Σκοπιανό αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος: «Δεν γινόμαστε Έλληνες μόνο μία στιγμή ή μία ημέρα. Έλληνες είμαστε κάθε μέρα, κάθε ώρα. Η Εκκλησία πήρε θέση. Είπε ξεκάθαρα ότι δεν δίνουμε πουθενά το όνομά μας, αλλά δεν είναι έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία δεν κάνει συλλαλητήρια, οι πολίτες εξέλεξαν Βουλή και η Βουλή είναι υπεύθυνη για αυτά. Οι Έλληνες είναι υπεύθυνοι που ψηφίζουν και η Βουλή που διοικεί αυτόν τον τόπο».

Έργο της Βουλής και όχι της Εκκλησίας το θέμα της ονομασίας διαμηνύει ο Αρχιεπίσκοπος

Κλειδί για τη συμφωνία είναι η αποδοχή από την άλλη πλευρά του erga omnes και της συνταγματικής αλλαγής, καθώς μόνο έτσι θα γίνουν τα περαιτέρω βήματα για την επίλυση του ονοματολογικού.
Σχετική είδηση: Απομακρύνεται η πιθανότητα συμφωνίας εντός των ημερών-Προσπάθεια αναδίπλωσης του Ζάεφ (video)
Βίντεο – Ρεπορτάζ: Γ. Φασουλάς
Ανταπόκριση από Σκόπια: Ν. Φραγκόπουλος
Πηγή: ΕΡΤ1www.ert.gr

2018-06-02 19:55:22

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ