Αιφνίδια απόσυρση του αστροναύτη- επικεφαλής της πρώτης επανδρωμένης αποστολής του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing

0
64

O αστροναύτης που θα ήταν επικεφαλής της πρώτης επανδρωμένης πτήσης του διαστημοπλοίου Starliner της Boeing, προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, αποσύρθηκε από το συγκεκριμένο πόστο την Τετάρτη, επικαλούμενος οικογενειακές προτεραιότητες.

Ο 59χρονος Κρις Φέργκιουσον, πρώην αστροναύτης της NASA που πήγε στη Boeing το 2011 και έγινε πιλότος δοκιμών του Starliner το 2018, θα παραμείνει στην ομάδα του σκάφους σε ρόλο mission operations. Η εκτόξευση έχει προγραμματιστεί για το επόμενο καλοκαίρι.

Ο Φέργιουσον ανέβασε σχετικό βίντεο στο Twitter, όπου λέει ότι «αναλαμβάνω μια νέα αποστολή, μια που κρατά τα πόδια μου γερά στη Γη και θέτει προτεραιότητα στο πιο σημαντικό μου πλήρωμα- την οικογένειά μου. Θα συνεχίσω να δουλεύω σκληρά με την ομάδα του Starliner και τους αστροναύτες της NASA στο πλήρωμά μας».

«Έχω υποχρεώσεις που απλά δεν θέλω να “σπάσω” στην οικογένειά μου» είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο Reuters.

Η εξέλιξη αυτή λαμβάνει χώρα καθώς ο αμερικανικός κολοσσός της αεροδιαστημικής προσπαθεί να υπερνικήσει προβλήματα λογισμικού και υλισμικού που έχουν καθυστερήσει τις αποστολές του Starliner, σε σχέση με το ανταγωνιστικό Dragon της SpaceX.

Η NASA το 2014 είχε υπογράψει συμβόλαια με τη Boeing και τη SpaceX για την κατασκευή σκαφών για τη μεταφορά Αμερικανών αστροναυτών στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό- υπενθυμίζεται πως από την απόσυρση των διαστημικών λεωφορείων και μετά, οι ΗΠΑ είχαν χάσει για περίπου μια δεκαετία τη δυνατότητα αποστολής αστροναυτών σε τροχιά με δικά τους μέσα, οπότε και νοίκιαζαν θέσεις σε πτήσεις ρωσικών Soyuz. Ωστόσο προβλήματα λογισμικού και υλισμικού εμπόδισαν την πρόσδεση του Starliner στον Διαστημικό Σταθμό στην πρώτη του μη επανδρωμένη πτήση το 2019- τη στιγμή που το Crew Dragon της SpaceX, που έστειλε για πρώτη φορά αστροναύτες στον Σταθμό νωρίτερα μέσα στο έτος, προορίζεται να μεταφέρει και άλλους αργότερα μέσα στον μήνα.

Όπως έγινε γνωστό, ο Φέργκιουσον θα αντικατασταθεί από τον αστροναύτη της NASA Μπάρι Γουΐλμορ. Το υπόλοιπο πλήρωμα θα αποτελείται από τους Μάικ Φίνκε και Νικό Μαν.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ