Ακυρώνει όλες τις διεθνείς επισκέψεις ο Ζελένσκι καθώς ο ρωσικός στρατός προελαύνει

Οι Ουκρανοί υφίστανται πλέον τεράστια πίεση στα Ανατολικά, καθώς οι Ρώσοι προωθούνται στην ευρύτερη περιοχή του Χαρκόβου. Δεδομένης της κατάστασης στο μέτωπο, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ακύρωσε όλες τις διεθνείς επισκέψεις του, ενώ τα στρατεύματα οπισθοχώρησαν για να ανασυνταχθούν.

«Η κατάσταση στις περιοχές των εχθροπραξιών παραμένει δύσκολη», ανέφερε το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας σε μια ενημέρωση στο Facebook, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «έχει επικεντρώσει τις προσπάθειές της στην περιοχή του Χαρκόβου, καθώς και στο Κραματόρσκ και το Ποκρόφσκ».

Επισπεύδουν τις παραδόσεις πυρομαχικών οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, που βρίσκεται στο Κίεβο, δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα επισπεύσουν την παράδοση πυρομαχικών: «Επισπεύδουμε την αποστολή πυρομαχικών, τεθωρακισμένων οχημάτων, πυραύλων αεράμυνας για να τα φέρουμε στην πρώτη γραμμή».

«Για όποιον μπαίνει στον πειρασμό να στοιχηματίσει εναντίον της Ουκρανίας, μην το κάνει», προσθέτει. Θα είναι μεγάλο λάθος». Και προσθέτει: «Έχουμε περάσει δύσκολες στιγμές μαζί, έχω απόλυτη σιγουριά ότι μαζί θα περάσουμε αυτές τις δύσκολες στιγμές».

Ως αποτέλεσμα των «επιθέσεων» της Ρωσίας και των βομβαρδισμών, ο στρατός της Ουκρανίας είπε ότι σε ορισμένες περιοχές γύρω από το Λουκιάντσι και το Βοβτσάνσκ «έκανε έναν ελιγμό και μετακινήθηκε σε πιο πλεονεκτικές θέσεις» για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του και να αποφύγει απώλειες ζωών.

«Οι μάχες συνεχίζονται», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι ουκρανικές μονάδες εμποδίζουν τους Ρώσους εισβολείς να αποκτήσουν έδαφος».

Οι Ρώσοι έχουν καταλάβει τουλάχιστον 10 χωριά από την έναρξη της επίθεσής τους την περασμένη Παρασκευή.

Οι μάχες στην περιοχή του Χαρκόβου στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας έχουν ενταθεί τις τελευταίες ημέρες, αφού η Μόσχα εξαπέλυσε επίθεση στην περιοχή νωρίτερα αυτό το μήνα. Έκτοτε, η Ρωσία σημείωσε εδαφικά κέρδη και κατέλαβε αρκετούς οικισμούς στην περιοχή.

Ουκρανία: Προελαύνουν οι Ρώσοι, αποσύρονται τα ουκρανικά στρατεύματα από το Χάρκοβο

Ανέβαλε τις επισκέψεις ο Ζελένσκι

«Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε εντολή να αναβληθούν όλες οι προγραμματισμένες επισκέψεις στο εξωτερικό για τις επόμενες ημέρες και να οριστούν νέες ημερομηνίες», έγραψε στο Facebook ο εκπρόσωπος Τύπου του, Σεργκέι Νικιφόροφ.

Νωρίτερα σήμερα, έγινε γνωστό ότι ο Ζελένσκι ανέβαλε επίσκεψή του στην Ισπανία και στην Πορτογαλία.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας Φελίπε επρόκειτο να παραθέσει δεξίωση και δείπνο προς τιμήν του Ζελένσκι στις 17 Μαΐου. Ο Ζελένσκι επρόκειτο επίσης να υπογράψει μια διμερή συμφωνία ασφαλείας με τον πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ έπειτα από κοινή διακήρυξη του ΝΑΤΟ τον περασμένο χρόνο.

Τρία ακόμη χωριά ελέγχουν οι Ρώσοι

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός του είχε τον έλεγχο τριών ακόμη οικισμών στην Ουκρανία.

Δύο από αυτούς τους οικισμούς,  Lukyantski και  Hlyboke βρίσκονται στην περιοχή του Χαρκόβου και ένας άλλος στην περιοχή της Ζαπορίζια.

Στο  Χάρκοβο, οι ρωσικές δυνάμεις «προέλασαν επίσης στα βάθη της άμυνας του εχθρού» και αντιστάθηκαν σε πολλές αντεπιθέσεις, σύμφωνα με το υπουργείο.

Kharkiv Regional Prosecutor’s Office/Handout via REUTERS

Στην Κίνα αύριο ο Πούτιν

Κατά τα άλλα, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν θα πάει αύριο Πέμπτη στο Πεκίνο για διήμερη επίσκεψη – την πρώτη από την θριαμβευτική επανεκλογή του- όπου θα μιλήσει με τον στενό του σύμμαχο Σι Τζινπίνγκ για τον «κοινό εχθρό Κίνας και Ρωσίας», που δεν είναι άλλος από τη Δύση.

Ο Πούτιν και ο Σι έχουν εμβαθύνει τους σινο-ρωσικούς δεσμούς τις τελευταίες δεκαετίες και έχουν πραγματοποιήσει περισσότερες από… 40 συναντήσεις μεταξύ τους από το 2010.

Τελευταία φορά συναντήθηκαν τον Οκτώβριο 2023.

Ο Πούτιν μάλιστα, σε συνέντευξή του στο Xinhua, χαιρέτισε την «ειλικρινή επιθυμία» του Πεκίνου να εργαστεί «για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία».

«Χαιρετίζουμε την προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί από την Κίνα για την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία», σημειώνει ο Πούτιν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Xinhua από τη Μόσχα. «Το Πεκίνο γνωρίζει καλά τις βαθύτερες αιτίες της κρίσης και την παγκόσμια γεωπολιτική σημασία της», προσθέτει ο Ρώσος πρόεδρος, αναφερόμενος στο κείμενο 12 σημείων που δημοσιοποίησε η Κίνα τον Φεβρουάριο του 2023 για τη θέση της απέναντι στον πόλεμο.

«Οι ιδέες και οι προτάσεις που περιλαμβάνονται στο έγγραφο δείχνουν την ειλικρινή επιθυμία των Κινέζων φίλων μας να βοηθήσουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση», υπογραμμίζει ο Πούτιν στην συνέντευξη που δημοσιεύτηκε επίσης και στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο νεοδιορισθείς υπουργός Άμυνας του Πούτιν, Αντρέι Μπελαούσοφ, καθώς και ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας Σεργκέι Σοϊγκού και ο ίδιος ο Ουσάκοφ θα παραστούν επίσης σε άτυπη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι στις 16 Μαΐου.

Διαβάστε ακόμη

Μόσχα για την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Κίεβο: Εμφανές ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ανησυχεί