Ακόμη ένας πρώην αρχηγός του επιτελείου άμυνας κατεβαίνει στην πολιτική

Δυόμιση μήνες προτού διεξαχθούν οι νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές στο Ισραήλ, ο πρώην αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας Γκαντί Άιζενκοτ κατεβαίνει στην πολιτική κονίστρα. Όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος του κ. Γκαντς χθες Κυριακή, ο 62χρονος θα ενταχθεί στον συνασπισμό στον οποίο ανήκουν ο Μπένι Γκαντς και ο Γεδεών Σάαρ.

Ο κ. Γκαντς και ο κ. Σάαρ ένωσαν τις δυνάμεις τους τον Ιούλιο, εν όψει των εκλογών. Το νέο, κεντροδεξιό σχήμα ονομάζεται Χαμασανέ Χαμαλαχτί, που θα μπορούσε να αποδοθεί ελεύθερα «Η παράταξη του κράτους». Ο κ. Γκαντς είναι το τρέχον διάστημα υπουργός Άμυνας και ηγέτης της κεντρώας συμμαχίας Μπλε και Λευκό. Ο κ. Σάαρ, υπουργός Δικαιοσύνης, ανήκε άλλοτε στο δεξιό κόμμα Λικούντ του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Και οι δύο είναι σήμερα ενταγμένοι στον συνασπισμό που ανέλαβε την εξουσία πέρυσι, αντικαθιστώντας τον μακροβιότερο πρωθυπουργό του Ισραήλ.

Ο συνασπισμός υπό τους Ναφτάλι Μπένετ και Γιαΐρ Λαπίντ κατέρρευσε τον Ιούνιο. Ο κ. Λαπίντ του Κόμματος για το Μέλλον είναι πλέον ο μεταβατικός πρωθυπουργός.

Σκοπός της νέας συμμαχίας είναι να αποτρέψει την επάνοδο του κ. Νετανιάχου στον θώκο του πρωθυπουργού στις εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. Πρόκειται για την πέμπτη εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ μέσα σε 3,5 χρόνια.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa