Ακόμη και οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα μολύνουν το περιβάλλον

Η πρόσφατη απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να αναγάγει τα κρυπτονομίσματα σε παράλληλο βασικό νόμισμα της χώρας έδειξε ότι παρά τα διάφορα εμπόδια και δυσκολίες της απόκτησης και της χρήσης τους τα κρυπτονομίσματα συνεχίζουν να αποκτούν δυναμική και φίλους.

Είναι γνωστό ότι η παραγωγή κρυπτονομισμάτων, η αποκαλούμενη «εξόρυξη» τους, είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ μεγάλη κατανάλωση ενέργειας αφού χρειάζονται πολύ ισχυροί υπολογιστές  οι οποίοι να εργάζονται ασταμάτητα για πολλά 24ωρα.

Τα τελευταία χρόνια οι παραγωγοί κρυπτονομισμάτων αναζητούν χώρες που θα έχουν εύκολη και πάνω από όλα χαμηλού κόστους πρόσβαση σε ηλεκτρικό ρεύμα για να στήσουν συστοιχίες υπολογιστικών συστημάτων εξόρυξης. Κάποιοι χάκερ ακολούθησαν διαφορετική προσέγγιση καταφέρνοντας να αποκτήσουν πρόσβαση σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες υπολογιστές ανυποψίαστων χρηστών τους οποίους έθεταν κρυφά χωρίς να τον αντιλαμβάνονται οι κάτοχοι τους στη διαδικασία παραγωγής κρυπτονομισμάτων για λογαριασμό τους. Το κόλπο αποκαλύφθηκε όταν τα θύματα είδαν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ αυξημένους και ψάχνοντας να δουν το γιατί ανακάλυψαν τελικά τι είχε συμβεί στους υπολογιστές τους.

Ομάδα ειδικών με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Resources, Conservation and Recycling» αναφέρει ότι όχι μόνο η παραγωγή αλλά και οι συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, με πρώτο και καλύτερο φυσικά το Bitcoin, έχουν αρνητικό οικολογικό αποτύπωμα. Σύμφωνα με τους ερευνητές η συναλλαγή ενός και μόνο Bitcoin έχει αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις παρόμοιες με αυτές του πετάγματος στα σκουπίδια δύο μεγάλου μεγέθους έξυπνων κινητών τηλέφωνων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι υπολογιστές που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των κρυπτονομισμάτων έχουν διάρκεια ζωής μόλις 15 μηνών γεγονός που επίσης προκαλεί με την σειρά του μόλυνση της ατμόσφαιρας σε πολλά επίπεδα. Οι ερευνητές υπολόγισαν ότι μετατρέπονται σε σκουπίδια περίπου 34 χιλιάδες τόνοι υπολογιστών. Εκτιμούν μάλιστα ότι με την αυξανόμενη ζήτηση και χρήση των κρυπτονομισμάτων σύντομα ο όγκος των αποβλήτων που θα παράγουν θα είναι διπλάσιος από τον σημερινό. Η έρευνα αναφέρει ότι το 2020 υπήρξαν 112,5 εκατ. συναλλαγές με Bitcoin.