Αλλαγές στον νόμο για την πρώτη κατοικία – Τα νέα κριτήρια (video)

Μέχρι το τέλος του 2019 θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη οι δανειολήπτες για να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Ωστόσο τα κριτήρια θα είναι αυστηρότερα, καθώς βασική προϋπόθεση θα είναι η άρση του τραπεζικού απορρήτου για να διαπιστωθεί η πραγματική οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.

Η δέσμευση της κυβέρνησης για την επέκταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας γίνεται πράξη αμέσως μετά το καλοκαίρι, μέσω της παράτασης της προθεσμίας για την ένταξη στον νόμο Κατσέλη έως το τέλος του 2019.
Η παράταση συμπίπτει με τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει ο ευρωπαϊκός επόπτης (SSM) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 40 δισ. ευρώ στο διάστημα 2017-2019.
Ωστόσο ο νόμος δεν θα είναι ίδιος αφού έρχονται άμεσα σαρωτικές αλλαγές.
Αίρεται το τραπεζικό απόρρητο και για όσους κάνουν από δω και πέρα αίτηση για να υπαχθούν στον νόμο αλλά και για όσους εκκρεμεί η εκδίκαση της υπόθεσής τους. Αυτή τη στιγμή τα δάνεια σε προστασία προσεγγίζουν τα 18 δις. Eνώ οι μισοί από τους 220 χιλ. δανειολήπτες έχουν οφειλές σε τουλάχιστον δύο τράπεζες.
Ούτως ή άλλως με ένα κλίκ πλέον στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που έχουν δημιουργήσει οι 4 συστημικές τράπεζες μπορούν να ανταλλάσουν μεταξύ τα απαραίτητα στοιχεία που πιστοποιούν την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη.
Αυστηροποιούνται τα κριτήρια για να αποκλείονται οι κακοπληρωτές. Δεν θα αναστέλλονται τα καταδιωκτικά μέτρα, με την υποβολή και μόνο της αίτησης όπως ισχύει σήμερα ενώ θα χάνουν την προστασία όσοι σταματούν να εξυπηρετούν την ρύθμιση που αποφάσισε το δικαστήριο.
Αυτήν τη στιγμή βρίσκονται σε εκκρεμότητα 166.300 αιτήσεις υπαγωγής στον νόμο Κατσέλη. Περίπου το 40% με 45% των αιτήσεων, είτε δεν φθάνει ποτέ σε ακρόαση στο δικαστήριο, είτε η αίτηση προστασίας απορρίπτεται από τον ειρηνοδίκη.
Με το φιλτράρισμα των υποθέσεων εκτιμάται ότι θα μειωθεί σημαντικά το χρονικό διάστημα μεταξύ της αίτησης και της έκδοσης της δικαστικής απόφασης.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ
Ρεπορτάζ: Α. Μανουσέληwww.ert.gr

2018-05-20 19:00:40

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ