Αλ. Βούτσιτς: «Η Τουρκία αποτελεί υπερδύναμη στα Βαλκάνια»

Βελιγράδι – Ανταπόκριση: Νίκος Πέλπας
Διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία πραγματοποιεί από την Κυριακή ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης τον Σέρβο πρόεδρο υποδέχθηκε ο ίδιος ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν γεγονός που ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς χαρακτήρισε μεγάλη τιμή.
«Ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να με υποδεχθεί ο ίδιος στο αεροδρόμιο κάτι που δεν έκανε για ηγέτες μεγαλύτερων χωρών. Αυτό δείχνει τον σεβασμό που τρέφει για την Σερβία και τον σερβικό λαό» σχολίασε σε συνέντευξη του στην σερβική τηλεόραση ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι και ο ίδιος τρέφει συναισθήματα σεβασμού και εκτίμησης για τον Ταγίπ Ερντογάν επισημαίνοντας ότι «με την στάση του οδήγησε στην αναβάθμιση των σχέσεων των δύο χωρών οι οποίες -όπως ανέφερε- σήμερα βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που βρέθηκαν ποτέ».
«Οι Τούρκοι ενδιαφέρονται πάρα πολύ να έχουν καλές σχέσεις με τη Σερβία και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Η Τουρκία είναι μία υπερδύναμη στο χώρο των Βαλκανίων και πρόθεση μας είναι να έχουμε όσο το δυνατόν καλύτερες σχέσεις με αυτήν την χώρα» επισήμανε σε συνέντευξή του σε σερβικό ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς.
Ο πρόεδρος της Σερβίας ανέφερε ότι τα θέματα που θα κυριαρχήσουν στις συνομιλίες με τον ομόλογό του της Τουρκίας θα είναι κυρίως οικονομικά ενώ θα εξεταστούν και περιφερειακά ζητήματα για τα οποία η Άγκυρα επιδεικνύει ενδιαφέρον.
Οι τουρκικές επενδύσεις, η ενεργειακή ασφάλεια της Σερβίας, η κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Βελιγραδίου-Σαράγιεβο που θα χρηματοδοτηθεί από την Τουρκία, η αύξηση των εμπορικών συναλλαγών, το Κόσοβο, η κατάσταση στη Βοσνία είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συνομιλίες που θα έχει σήμερα στην Άγκυρα ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Οι δύο πρόεδροι το βράδυ της Κυριακής συμμετείχαν σε σέρβο-τουρκικό επιχειρηματικό φόρουμ που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ερντογάν, αφού ανέφερε ότι οι εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια αυξήθηκαν δέκα φορές φτάνοντας το ένα δισεκατομμύριο ευρών, τόνισε ότι στόχος είναι να φτάσουν στα επόμενα δύο χρόνια τα τρία δισεκατομμύρια.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς επισήμανε την σημασία που έχουν για την σερβική οικονομία οι τουρκικές επενδύσεις με δεδομένο ότι γίνονται σε περιοχές της Σερβίας που είναι υποανάπτυκτες. Ο πρόεδρος της Σερβίας κάλεσε τους Τούρκους επιχειρηματίες να συνεχίσουν τις επενδύσεις και τόνισε ότι το σερβικό κράτος θα τους παρέχει κάθε προστασία και όρους πολύ καλύτερους από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
Σήμερα το πρωί ο Αλεξάνταρ Βουσιτς κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο του Κεμάλ Ατατούρκ ενώ το απόγευμα θα γίνει δεκτός, με τιμές, στο προεδρικό παλάτι από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.www.ert.gr

2018-05-07 14:11:52

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ