Αλ. Τσίπρας: Δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία (video)

Για πολύ ουσιαστικές κι εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Δυτικών Βαλκανίων στη Σόφια. Όπως σημείωσε, έχουμε διανύσει μεγάλο μέρος της απόστασης αλλά υπάρχει ακόμα απόσταση να διανυθεί, δεν είμαστε ακόμα σε θέση να μιλήσουμε για συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως είναι ακόμα αρκετά τα ζητήματα που χρήζουν διαπραγμάτευσης και διευκρίνισης, σημειώνοντας πως τίποτα δεν έχει κλειδώσει, ούτε στο θέμα του ονόματος.
Σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, «ή συμφωνείς σε όλα ή δεν συμφωνείς σε τίποτε», απάντησε ο πρωθυπουργός σε ερώτηση σε ποια σημεία έχουν συμφωνήσει με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.
«Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις χωρίς να αλλοιώνουμε τις κόκκινες γραμμές», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Καθοριστικός ο ρόλος της ΕΕ στα Δ. Βαλκάνια»
«Είχαμε εξαιρετικά ενδιαφέρουσες συνομιλίες που θα έχουν ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για το μέλλον της περιοχής και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως στη Σύνοδο αναδείχτηκε η θετική ατζέντα της στήριξης των Δυτικών Βαλκανίων.
Στόχος της Ελλάδας είναι η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, και αναφέρθηκε στο σημαντικό γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.
Όπως είπε, ο ρόλος της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια είναι καθοριστικός για την ανάπτυξη και την ευημερία της πολύπαθης αυτής περιοχής, προσθέτοντας πως η σημερινή Σύνοδος είναι μια πρωτοβουλία που γεννήθηκε στο πλαίσιο της πολυμερούς συνεργασίας της χώρας μας με άλλες χώρες της Βαλκανικής.
«Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης»
Την πεποίθηση ότι στο τέλος θα υπάρξει κάποιος συμβιβασμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ελληνικού χρέους, όπως συμβαίνει πάντοτε στην ΕΕ, εξέφρασε ο κ. Τσίπρας, και τόνισε πως το θέμα είναι αυτός ο συμβιβασμός να είναι προωθητικός, προς όφελος των ελληνικών συμφερόντων και της ΕΕ στο σύνολο της.
«Η επιτυχία της Ελλάδας θα είναι και επιτυχία της Ευρώπης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, και παρατήρησε πως ακόμα και το ΔΝΤ θέλει να καρπωθεί αυτή την επιτυχία.
Σχετική είδηση: Σε θετικό κλίμα η συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στη Σόφια (video)
Πηγές: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-05-17 15:34:56

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ