Αλ.Τσίπρας: Ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό – Η ελληνική πρόταση

Δίκαιη κατανομή στη φιλοξενία μεταναστών, ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής, στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης και αντικατάσταση της Frontex από ισχυρότερη ευρωπαϊκή δύναμη Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής, περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση την οποία διατύπωσε ο Αλέξης Τσίπρας στην άτυπη σύνοδο των 16 στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, Παρίσι και Μαδρίτη προτείνουν «κλειστά κέντρα στο ευρωπαϊκό έδαφος» για τους μετανάστες, ενώ η Ιταλία αντιπροτείνει κέντρα προσφύγων εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου.

Ο Πρόεδρος @EU_Commission @JunckerEU καλωσορίζει τον @PrimeministerGR στην Άτυπη Σύνοδο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο σήμερα στις Βρυξέλλες.@EU_Commission #President @JunckerEU welcomes @tsipras_eu to the informal #meeting on #migration and #asylum. #MigrationEU pic.twitter.com/LSUslif8m8
— Ευρωπαϊκή Επιτροπή (@EEAthina) June 24, 2018

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:

Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό- προσφυγικό είναι «ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση». Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.’
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.
Από την πλευρά του ο νέος Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε δήλωσε πως προσέρχεται με μια νέα ιταλική πρόταση για τη ουσιαστική κατάργηση του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Εξάλλου, μια από τις ιδέες που προωθούν κάποιοι ηγέτες είναι η δημιουργία των λεγόμενων «πλατφορμών αποβίβασης», δηλαδή hot spots, εκτός Ευρώπης.
Τι ζητά η Ιταλία
Η Ρώμη, με την πρότασή της, ζητά «κοινή ευθύνη των ευρωπαϊκών χωρών σε ό,τι αφορά τους ναυαγούς», κάτι που σημαίνει ότι μετανάστες και πρόσφυγες θα πρέπει να αποβιβάζονται σε όλες τις μεσογειακές χώρες της Ένωσης.

Να ξεπερασθεί το κριτήριο πρώτης εισόδου, διότι «όποιος αποβιβάζεται στην Ιταλία αποβιβάζεται στην Ευρώπη» και πρέπει να υπογραμμισθεί και πάλι η ανάγκη να επιδειχθεί τόσο αλληλεγγύη, όσο και αίσθημα ευθύνης.
Την δημιουργία κέντρων στην Λιβύη και τον Νίγηρα, όπου να εξακριβώνεται ποιος μπορεί να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ευρώπη και ποιος θα πρέπει να επιστρέψει στη χώρα καταγωγής του.
Ευρωπαϊκά κέντρα προστασίας σε πολλές χώρες μέλη, για την προστασία των δικαιωμάτων όσων φτάνουν στην Ευρώπη, αλλά και την τήρηση της δημόσιας τάξης.
 Τεχνικές συμφωνίες ανάμεσα στις διάφορες χώρες, αναφορικά με τις «δευτερογενείς μετακινήσεις προσφύγων» μέσα στις χώρες της Ένωσης

Μακρόν: Η Γαλλία «δεν δέχεται μαθήματα από κανέναν»
«Πρέπει να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με χώρες εκτός ΕΕ, με τη Λιβύη, τα Βαλκάνια, χώρες της Ασίας και της Αφρικής» είπε μεταξύ άλλων ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κάνοντας λόγο για «πολιτική κρίση». Τόνισε επίσης την ανάγκη να καταπολεμηθεί η παράτυπη μετανάστευση με «μεθοδικότητα» αλλά και «ανθρωπιά».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε δώσει μια άτυπη προθεσμία για την επίτευξη συμβιβασμού στο ζήτημα της μεταρρύθμισης του Κοινού Συστήματος Ασύλου, συμπεριλαμβανομένου του Κανονισμού του Δουβλίνου, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής πριν από το καλοκαίρι, στις 28 και 29 Ιουνίου.
«Γνωρίζουμε ότι δυστυχώς δεν θα έχουμε μια συνολική λύση στο πρόβλημα της μετανάστευσης στη σύνοδο κορυφής», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιμένοντας στην ανάγκη για «διμερείς ή τριμερείς συμφωνίες» και όχι σε κοινή απόφαση δεδομένων των διαφορών ανάμεσα στις χώρες του Βορρά που επικεντρώνονται στον περιορισμό των λεγόμενων δευτερογενών μεταναστεύσεων και στις χώρες πρώτης υποδοχής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, που διεκδικούν βοήθεια στη διαχείριση των εισροών και μια πιο δίκαιη κατανομή των προσφύγων και των μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ.
«Αυτή η συνάντηση δεν έχει σκοπό τη διάσωση μιας καγκελαρίου, αλλά την εύρεση κοινών λύσεων σε ένα πρόβλημα που δεν είναι εθνικό αλλά ευρωπαϊκό» δήλωσε προσερχόμενος ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, αφήνοντας αιχμές για το τελεσίγραφο των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών που ζητούν αναθεώρηση της μεταναστευτικής πολιτικής της Γερμανίας.
Τέλος, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πως η Ισπανία υποστηρίζει μια «κοινή απάντηση» σε αυτήν την «παγκόσμια πρόκληση», που δημιουργούν τα μεταναστευτικά ρεύματα, τα οποία σε αυτή τη φάση εντοπίζονται κυρίως στη δυτική Μεσόγειο.
ΠΗΓΗ:ΕΡΤ
Σχετική είδηση: ΕΕ-μετανάστευση: Στόχος η συναίνεση για να σταματήσει η ευρωπαϊκή κακοφωνία

www.ert.gr

2018-06-24 18:40:07

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ