Αλ. Χαρίτσης: Ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις

Τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, σε επαφές με Αμερικανούς και διεθνείς επενδυτές στη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον και το Σικάγο, στο πλαίσιο του Greek Investment Roadshow 2018.
Όπως σημείωσε ο κ. Χαρίτσης στις παρεμβάσεις του στο πλαίσιο του Roadshow, η απόφαση σταθμός του Eurogroup καθιστά βιώσιμο το ελληνικό χρέος μακροπρόθεσμα και συμπλήρωσε ότι: «η συμφωνία ορόσημο για το χρέος κλείνει οριστικά τον κύκλο των μνημονίων και της λιτότητας για τη χώρα. Η οικονομία θωρακίζεται, η ανάπτυξη ενισχύεται, ανοίγει ο δρόμος για νέες επενδύσεις. Οι θυσίες των πολιτών έπιασαν τόπο, ο ελληνικός λαός μπορεί πλέον να σηκώσει το κεφάλι ψηλά».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η ιστορική συμφωνία με την ΠΓΔΜ λύνει ένα χρόνιο πρόβλημα με τους γείτονες και καθιστά την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας, ειρήνης και συνανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Η ελληνική οικονομία κινείται πλέον σταθερά σε ρυθμούς ανάπτυξης που επιταχύνεται μήνα με τον μήνα (1,4% το 2017, 2,3% το πρώτο τρίμηνο του 2018).
Σε ότι αφορά στα μέσα και τα εργαλεία με τα οποία θα χρηματοδοτηθεί η ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι η Ελληνική κυβέρνηση εστιάζει σε τρία βασικά πεδία μεταρρυθμίσεων:
– Δημόσια διοίκηση – έμφαση στην ψηφιοποίηση των διαδικασιών, τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη διασφάλιση της διαφάνειας.
– Δικαιοσύνη – επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής δικαιοσύνης, εκκαθάριση των παλαιότερων υποθέσεων και δημιουργία εξωδικαστικών μηχανισμών για τη γρήγορη διευθέτηση μίας σειράς υποθέσεων.
– Επιχειρηματικό περιβάλλον – απλοποίηση, επιτάχυνση, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα με:
– μέτρα για την απλοποίηση και την επιτάχυνση των διαδικασιών σύστασης και αδειοδότησης επιχειρήσεων.
– την ολοκλήρωση του Εθνικού Κτηματολογίου και του χωρικού σχεδιασμού σε όλη τη χώρα.
– τη διασφάλιση ενός σταθερού και αναπτυξιακού φορολογικού καθεστώτος.
– την παροχή θεσμικών και χρηματοδοτικών κινήτρων για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.
– την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις στρατηγικές επενδύσεις που επιταχύνει και απλοποιεί τις διαδικασίες υλοποίησής τους και διευρύνει τα κριτήρια ώστε να εντάσσονται επενδύσεις σε περισσότερους κλάδους της οικονομίας και ιδίως τη βιομηχανία.
Για την χρηματοδότηση των επενδύσεων η κυβέρνηση αξιοποιεί όλες τις διαθέσιμες χρηματοδοτικές πηγές και αναπτύσσει νέα καινοτόμα χρηματοοικονομικά εργαλεία:
– 36 δισ. ευρώ από τα ευρωπαϊκά διαρθρωτικά ταμεία (ΕΣΠΑ). Η Ελλάδα πρώτη σε απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων. Η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε αύξηση 8% των κονδυλίων για την Ελλάδα για την περίοδο μετά το 2020.
– Σχέδιο Γιούνκερ – η Ελλάδα πρώτη στην Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του Σχεδίου Γιούνκερ συμβάσεις για έργα 2,6 δισ. ευρώ που κινητοποιούν επενδύσεις άνω των 10 δισ. ευρώ.
– Συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 2 δισ. το 2017. 7 δις. ευρώ την επόμενη τριετία που θα πυροδοτήσουν επενδύσεις άνω των 20 δις. ευρώ.
– Νέα χρηματοοικονομικά εργαλεία (EquiFund, Ταμείο Επιχειρηματικότητας, Υποδομών, Μικροπιστώσεων κλπ) που κινητοποιούν δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους άνω των 3 δισ. ευρώ.
– Νέος Αναπτυξιακός Νόμος που δίνει πλήθος από θεσμικά και χρηματοδοτικά κίνητρα στους επενδυτές.
– Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που θα συντονίσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στον επίσημο τραπεζικό τομέα και θα φέρει πρόσθετη χρηματοδότηση για μεγάλες επενδύσεις.
– Ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου για την ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.
Τον αναπληρωτή υπουργό συνόδευσε ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο οποίος ανέλυσε στους επενδυτές τα μέτρα για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου για την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων στη χώρα μας στα οποία προχώρησε το υπουργείο Οικονομίας το προηγούμενο διάστημα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕwww.ert.gr

2018-06-24 19:41:15

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ