Ανέντιμο και αδύναμο, χαρακτηρίζει ο Τραμπ τον Τριντό-Σύγκρουση μετά τη Σύνοδο (video)

Σε φιάσκο φαίνεται ότι κατέληξε η Σύνοδος Κορυφής του Καναδά, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος -μετά την αναχώρησή του- απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν. Στη συνέχεια, μέσω twitter εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του πρωθυπουργού του Καναδά τον οποίο και χαρακτήρισε «ανέντιμο και αδύναμο». 

O Ντόναλντ Τραμπ απέσυρε ξαφνικά την υποστήριξή του από το τελικό ανακοινωθέν της διήμερης συνόδου κορυφής που πραγματοποιήθηκε στη Λα Μαλμπέ (Κεμπέκ, ανατολικός Καναδάς), παρά τον συμβιβασμό που εκπονήθηκε έπειτα από μάχη πάνω στα εμπορικά ζητήματα.

Based on Justin’s false statements at his news conference, and the fact that Canada is charging massive Tariffs to our U.S. farmers, workers and companies, I have instructed our U.S. Reps not to endorse the Communique as we look at Tariffs on automobiles flooding the U.S. Market!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018

Η αντιπροσωπεία του και ο ίδιος είχαν εντούτοις εγκρίνει αυτό το έγγραφο από 28 σημεία, στο οποίο είχε καταλήξει, έπειτα από επίπονες διαπραγματεύσεις, η Ομάδα των Επτά (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία).

PM Justin Trudeau of Canada acted so meek and mild during our @G7 meetings only to give a news conference after I left saying that, “US Tariffs were kind of insulting” and he “will not be pushed around.” Very dishonest & weak. Our Tariffs are in response to his of 270% on dairy!
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) June 9, 2018

«Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενήργησε με τόση πραότητα και ηρεμία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στη G7 μόνο και μόνο για να δώσει μετά μια συνέντευξη Τύπου, μετά αφότου έφυγα, τονίζοντας ότι ‘οι δασμοί των ΗΠΑ είναι ένα είδος προσβολής και ότι δεν θα εκφοβιστεί’. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανέφερε ο Τραμπ στο tweet του.
Ο Καναδός πρωθυπουργός στη συνέντευξή του σχετικά το τελικό ανακοινωθέν, επανέλαβε ότι οι νέοι αμερικανικοί τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο είναι «προσβλητικοί» έναντι της ιστορίας μεταξύ των δύο χωρών. Όπως και η Ευρωπαϊκή Ένωση, επιβεβαίωσε πως τον Ιούλιο θα ανακοινωθούν αντίποινα.
«Οι Καναδοί είναι ευγενείς, είμαστε λογικοί, όμως δεν θα αφήσουμε να μας πιέζουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος είχε προηγουμένως πλέξει το εγκώμιο του συμβιβασμού στον οποίο είχαν καταλήξει οι επτά σε μια σειρά ζητημάτων. Επρόκειτο για ένα κείμενο που δεν διευθετούσε την τρέχουσα διένεξη, όμως είχε χαιρετισθεί απ’ όλους ως ένα βήμα προς την αποκλιμάκωση και τον διάλογο.
AP Photo/Evan Vucci
Ο Ντόλαντ Τραμπ χαρακτήρισε τον Τζάστιν Τριντό «ανέντιμο και αδύναμο» και ψευδείς τις δηλώσεις του και έδωσε εντολή στους εκπροσώπους του να αποσύρουν την αμερικανική σφραγίδα από το τελικό ανακοινωθέν.
Η αντίδραση του Καναδά
Το γραφείο του Τριντό, αιφνιδιασμένο από την ξαφνική μεταστροφή του Τραμπ μερικές ώρες αφότου οι δύο άνδρες είχαν αστειευτεί μεταξύ τους χαμογελώντας, δήλωσε μόνο ότι στη συνέντευξη Τύπου ο Τριντό δεν είπε τίποτα που δεν είχε πει προηγουμένως.
Πηγή: ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP
Ρεπορτάζ: Κάλλη Λέκκα

Σχετική είδηση
Μακρόν: Κοινή δήλωση των G7 για το εμπόριο, η οποία «ωστόσο δεν διευθετεί τα πάντα»
G7: Προσπάθεια για προσέγγιση ΗΠΑ-Ευρωπαίων-Με το βλέμμα στη Σιγκαπούρη ο Τραμπ (video)
G7: Η Σύνοδος των… 6 και ο Τραμπ-Δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου
www.ert.gr

2018-06-10 13:30:38

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ