Αναβάλλονται οι κινητοποιήσεις των πυροσβεστών- Νέα μισθολογική προσφορά

Τις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ανέβαλαν οι πυροσβέστες στην Βρετανία μετά τη νέα μισθολογική πρόταση που περιλαμβάνει αύξηση μισθών.

Η αναστολή αποφασίστηκε προκειμένου να ψηφίσουν επί της βελτιωμένης μισθολογικής πρότασης που τους έγινε.

Σύμφωνα με την ένωση των πυροσβεστών Fire Brigades Union, η νέα μισθολογική πρόταση για τους πυροσβέστες περιλαμβάνει αύξηση 7% αναδρομικά από πέρυσι τον Ιούλιο και επιπλέον αύξηση 5% από την 1η Ιουλίου φέτος. Η Ένωση θα θέσει την νέα προσφορά σε ψηφοφορία μεταξύ των μελών της.

Από το περασμένο καλοκαίρι έχουν ξεσπάσει μισθολογικές διαμάχες σε διάφορους επαγγελματικούς κλάδους στη Βρετανία, με αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι να κατέβουν σε απεργία μετά το άλμα του πληθωρισμού σε επίπεδα άνω του 10%, τα υψηλότερα εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Το υγειονομικό σύστημα της Βρετανίας επλήγη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα από τη χειρότερη απεργιακή κινητοποίηση στην ιστορία του. Μια εβδομάδα νωρίτερα, σε απεργία είχαν κατέβει εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους.

Η κυβέρνηση αρνείται να δώσει αυξήσεις μισθών που να συμβαδίζουν με τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι θα ήταν οικονομικά ασύμφορο και ότι, αντίθετα, θα τροφοδοτήσει περαιτέρω τις αυξήσεις των τιμών.

Η FBU ανέφερε ότι αν και η νέα προσφορά θα αυξήσει τους μισθούς, σε πραγματικούς όρους αντιστοιχεί σε μείωση των εισοδημάτων.

«Οι πυροσβέστες της πρώτης γραμμής και το προσωπικό στο κέντρο ελέγχου θα αποφασίσουν εάν αυτή η μισθολογική προσφορά θεωρείται πραγματική βελτίωση», ανέφερε η FBU. Σύμφωνα με την ένωση, εάν τα μέλη της απορρίψουν την νέα προσφορά, θα πραγματοποιηθούν απεργίες.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters