Αναζητείται «ευρωπαϊκή λύση» για τους εγκλωβισμένους του Lifeline-Κυβερνητική σύσκεψη στη Γερμανία (video)

Τη δρομολόγηση μίας «ευρωπαϊκής λύσης» για το πλοίο Lifeline, που έχει ναυλώσει γερμανική ΜΚΟ και το οποίο είναι εγκλωβισμένο στη Μεσόγειο με 234 μετανάστες, προανήγγειλε ο εκπρόσωπος της γαλλικής κυβέρνησης καθώς, όπως είπε, υπάρχει πιθανότητα οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν στη Μάλτα. Μάλιστα πρόσθεσε ότι ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο πρωθυπουργός της Μάλτας συζήτησαν το θέμα στη διάρκεια τηλεφωνικής τους επικοινωνίας.Στη Γερμανία, συνάντηση θα έχουν σήμερα οι ηγέτες των κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού με φόντο τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και την έντονη διαμάχη για τη διαχείρισή του στους κόλπους της κυβέρνησης. 

Η Άνγκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει μια κρίσιμη εβδομάδα καθώς ψάχνει  μια λύση στη μεταναστευτική κρίση η οποία θα ικανοποιήσει τον υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζέεχοφερ και το κόμμα του, τη Χριστιανοκοινωνική Ένωση (CSU) ως την 1η Ιουλίου προκειμένου να αποφύγει μια κρίση στον κυβερνητικό συνασπισμό.
Οι χριστανοκοινωνιστές έχοντας υπόψη τους και τις εκλογές στο προπύργιο τους στη Βαυβαρία στις 14 Οκτωβρίου, δεν θέλουν να φανεί ότι υποτάσσονται στη θέληση της Μέρκελ, επισημαίνοντας ότι το έχουν κάνει πολύ συχνά μετά το ξέσπασμα της μεταναστευτικής κρίσης το 2015.
Ετσι ο υπουργός τους των Εσωτερικών θα εκμεταλλευθεί τη θέση του  αν δεν βρεθεί  «ευρωπαϊκή  λύση»  και θα ζητήσει να μην επιτρέπεται στους μετανάστες που έχουν καταγραφεί σε άλλες χώρες της ΕΕ να εισέρχονται σε γερμανικό έδαφος, παρακάμπτοντας τη Μέρκελ. Ο Ζέεχοφερ το θεωρεί θέμα αξιοπιστίας του CSU.
Όσο για την πολυπόθητη  «ευρωπαική λύση» που επιθυμεί η κα Μερκελ  δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον ολοκληρωμένη.

Την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή οι συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σε δύο επίπεδα. Όλες οι 28 χώρες μέλη έχουν στόχο να καταλήξουν σε συμφωνία για το μεταναστευτικό. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ έχει προτείνει τη δημιουργία «περιφερειακών πλατφόρμων αποβίβασης» έξω από την ΕΕ για τους μετανάστες που διασώζονται στη θάλασσα, τις οποίες θα διαχειρίζονται από κοινού η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν οτι θα είναι σημαντική  εξέλιξη για την κα Μέρκελ αν θα καταφέρει να καταλήξει σε συμφωνίες με μεμονωμένες χώρες μέλη για να δεχθούν πίσω μετανάστες. Η Ιταλία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτό, καθώς αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία εισόδου των μεταναστών στην Ευρώπη, ενώ η κυβέρνησή της δεν φαίνεται διατεθειμένη να κάνει συμβιβασμούς.
Σε περίπτωση  που η Γερμανίδα Καγκελάριος  δεν τα καταφέρει  και ο υπουργός Ζεεχόφερ πραγματοποιήσει  τα όσα δήλωσε  τότε δεν αποκλείεται  η κα Μέρκελ να αποπέμψει τον Ζέεχοφερ. Τότε το CSU ίσως αποσύρει τους υπουργούς του από την κυβέρνηση και  να καταρρεύσει η συμμαχία μεταξύ του CSU και του CDU στη γερμανική Βουλή .
ΑΠΕ-ΜΠΕ-, DPAwww.ert.gr

2018-06-26 12:14:30

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ