Ανακωχή στον «πόλεμο των πινακίδων»

Στο βόρειο Κόσοβο άρχισε να εφαρμόζεται η συμφωνία Βελιγραδίου- Πρίστινας για την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η συμμφωνία επετεύχθηκε την περασμένη Πέμπτη, στις Βρυξέλλες με την μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι Σέρβοι απέσυραν τα οδοφράγματα από τις συνοριακές διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ, ενώ ταυτόχρονα αποχώρησαν και οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας του Κοσόβου. Από σήμερα και για δύο εβδομάδες, την ομαλή λειτουργία των συνόρων θα διασφαλίζουν οι δυνάμεις τις διεθνούς στρατιωτικής δύναμης (KFOR), που έχουν ήδη αναπτυχθεί στην περιοχή.

Η κρίση στο βόρειο Κόσοβο εκδηλώθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου, όταν το Κόσοβο έπαψε να αναγνωρίζει τις σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας και επέβαλε την αντικατάσταση τους με προσωρινές πινακίδες κατά την είσοδο οχημάτων από την Σερβία.

Οι Σέρβοι του Κοσόβου αντέδρασαν στήνοντας οδοφράγματα, ενώ η κυβέρνηση του Κοσόβου έστειλε τις ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας κάτι που προκάλεσε ένταση.

Παράλληλα, η Σερβία αύξησε τον βαθμό ετοιμότητας των ενόπλων δυνάμεων στα διοικητικά σύνορα με το Κόσοβο ενώ μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα πραγματοποιούσαν καθημερινά υπερπτήσεις.

Με την παρέμβαση της ΕΕ, οι δύο πλευρές βρήκαν συμβιβαστική λύση στο θέμα του πινακίδων που προβλέπει ότι δεν θα αντικαθίστανται, αλλά θα καλύπτονται με αυτοκόλλητο στίκερ, το διακριτικό σήμα της χώρας. Το ίδιο μέτρο θα εφαρμόζεται από τις δύο πλευρές, από το Κόσοβο αλλά και από τη Σερβία.

Πηγή: ΑΜΠΕ