Αναχώρησαν 100 τόνοι ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο

Αναχώρησε σήμερα το πρώτο φορτίο με σχεδόν 100 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως ανακοίνωσε η Βρετανία, το φορτίο αναμένεται να φθάσει στο παλαιστινιακό έδαφος δια θαλάσσης μέσω του τεχνητού λιμανιού που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και το οποίο σύντομα θα τεθεί σε λειτουργία.

Πιο αναλυτικά, «Η βρετανική βοήθεια αναχώρησε από την Κύπρο για μια πρώτη παράδοση μέσω του νέου προσωρινού λιμανιού της Γάζας», δήλωσε το υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

Τι περιλαμβάνει το φορτίο

Το φορτίο αυτό θα περιλαμβάνει σχεδόν 100 τόνους βοήθειας, κυρίως 8.400 κιτ προσωρινών καταφυγίων κατασκευασμένων από πλαστικά καλύμματα.

Η βοήθεια θα διανεμηθεί στη Λωρίδα της Γάζας “το συντομότερο δυνατό”, πρόσθεσε το υπουργείο.

Την Τρίτη, το Πεντάγωνο έκανε γνωστό ότι το τεχνητό λιμάνι που κατασκευάστηκε για να διευκολύνει την παράδοση της βοήθειας σε αυτόν τον θύλακα θα λειτουργήσει μέσα στις επόμενες ημέρες.

«Σήμερα (Τετάρτη), η πρώτη αποστολή βρετανικής βοήθειας αποτελεί σημαντική στιγμή για την αύξηση της ροής της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ.

Διαβεβαίωση Σούνακ για συνεχή παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας

«Ωστόσο ξέρουμε ότι χρειάζονται περισσότερα, κυρίως από την ξηρά», συμπλήρωσε, διαβεβαιώνοντας ότι η Βρετανία «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για την άρση του αποκλεισμού περισσότερων οδών πρόσβασης».

Το προσεχές άνοιγμα αυτής της θαλάσσιας οδού «δεν αντικαθιστά τη βοήθεια που μεταφέρεται από την ξηρά, η οποία παραμένει ο πιο αποτελεσματικός τρόπος» για την υποστήριξη του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας, δηλώνει επίσης το Λονδίνο, το οποίο «συνεχίζει να προτρέπει το Ισραήλ να τηρήσει τη δέσμευσή του να επιτρέψει την είσοδο στη Γάζα σε τουλάχιστον 500 φορτηγά με βοήθεια» καθημερινά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ