Ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο – ΚΟΣΜΟΣ

0
73

Ολιγόωρη επίσκεψη πραγματοποιεί στην Κύπρο ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ο οποίος έφθασε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 και έγινε δεκτός αρχικά από τον Υπουργό Εξωτερικών και έπειτα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με το philenews.com, στις δηλώσεις που ακολούθησαν των διευρυμένων συνομιλιών, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και τη στήριξη των ΗΠΑ σε μια λύση στο Κυπριακό. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά, με την προϋπόθεση να τερματιστούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλήφθηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, η ενίσχυση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, και το Κυπριακό.

Τον Μάικ Πομπέο υποδέχθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο γύρω στις 21:00 ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και ακολουθούν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών. Μετά από διευρυμένες συνομιλίες, Μάικ Πομπέο και Νίκος Χριστοδουλίδης υπέγραψαν συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου στην Κύπρο και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, εκφράζοντας ιδιαίτερη ευχαρίστηση, επεσήμανε στον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας πως η επίσκεψη λαμβάνει χώρα, ενώ υπάρχουν κρίσιμες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, εξαιτίας των τουρκικών παράνομων δραστηριοτήτων. Τόνισε δε πως αυτές επίσκεψη Πομπέο επιδεικνύει το ενδιαφέρουν των ΗΠΑ για τη σταθερότητα στην περιοχή.

Στις δηλώσεις που ακολούθησαν των συνομιλιών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στάθηκε ιδιαίτερα στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε εκτίμηση στην αμερικανική στήριξη για την ανεμπόδιστη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Όπως είπε, ενημέρωσε τον Μάικ Πομπέο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και στα βόρεια, επισημαίνοντας ότι έχει αναφέρει και τη δέσμευσή του για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά. Για αυτό, είπε, είναι απαραίτητο η Τουρκία να διακόψει τις παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο καθώς και σ’ ότι αφορά στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

«Έχουμε συζητήσει με τον Μάικ τις διμερείς μας σχέσεις και έχουμε καλωσορίσει τη στενή μας σχέση αναφορικά με την τρομοκρατία ή την εμπορία προσώπων», συμπλήρωσε, επισημαίνοντας και την υπογραφή της συμφωνίας για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου για την Ασφάλεια.

Ο Μάικ Πομπέο, αναφερόμενος σε εξαίρετη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στάθηκε ιδιαίτερα στη μερική άρση του εμπάργκο όπλων και στο σχέδιο για την εκπαίδευση. Όπως είπε, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, υπεγράφη η συμφωνία για τη δημιουργία Εκπαιδευτικού Κέντρου και για την Ασφάλεια των Συνόρων.

Όπως εξήγησε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, ώστε να υπάρξει διάλογος σχετικά με όσα συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξέφρασε ανησυχία για τις έκνομες δράσεις της Τουρκίας σε Ελλάδα και Κύπρο, επισημαίνοντας το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να εξορύξει τους πόρους της, προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ