Ανοδικά οι αγορές εν όψει Fed

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν άνοδο την Τετάρτη, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την ανακοίνωση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την -πιθανότατα- παύση των αυξήσεων των επιτοκίων.

Ο δείκτης αναφοράς Stoxx 600 δείκτης ήταν 0,4%, με τους περισσότερους τομείς να βρίσκονται σε θετικό έδαφος. Ο DAX ενισχύεται 0,45%. Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 0,65% στις 1.274 μονάδες. Στο επίκεντρο η μετοχή της Viohalco.

Στη Wall Street ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 0,37% ή 121 μονάδες στις 34.083 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 0,22% ή 29 μονάδες στις 13.604 μονάδες. Ο S&P 500 κερδίζει 0,27% στις 4.380 μονάδες.

Ο δείκτης FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,2%, υποβοηθούμενος από την άνοδο 1% των μετοχών του πετρελαϊκού κολοσσού Shell, η οποία ανακοίνωσε σχέδια για αύξηση του μερίσματός της και αύξηση της επαναγοράς μετοχών, μειώνοντας παράλληλα το κόστος. Επίσης, εγκατέλειψε μια προηγουμένως ανακοινωθείσα δέσμευση για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κάθε χρόνο μέχρι το 2030.

Τα στοιχεία της Τετάρτης έδειξαν ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου αναπτύχθηκε κατά 0,2% τον Απρίλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες, με την ανάπτυξη να οφείλεται στις υπηρεσίες.

Η στερλίνα κέρδισε 0,6% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ και 0,5% έναντι του ευρώ . Εν τω μεταξύ, η απόδοση των 2ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε κατά 3 μονάδες βάσης στο 4,853%, αφού εκτοξεύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2008 την Τρίτη, λόγω της ισχυρής έκθεσης για την απασχόληση που έδειξε αύξηση ρεκόρ των μισθών.

Οι παγκόσμιες αγορές αφοιμοιώνουν επίσης τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία έδειξαν ότι οι πιέσεις στις τιμές επιβραδύνθηκαν και πάλι τον Μάιο, ενισχύοντας την αισιοδοξία των επενδυτών ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να παραλείψει μια αύξηση των επιτοκίων όταν αποφασίσει για την πολιτική της σήμερα.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Μάιο αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τον βραδύτερο ετήσιο ρυθμό από τον Μάρτιο του 2021.

Μετά την έκθεση, οι traders αύξησαν τα στοιχήματά τους ότι η Fed θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια την Τετάρτη, μετά από αύξηση 10 διαδοχικών συνεδριάσεων.

Οι επενδυτές αναμένουν επίσης την ανακοίνωση της νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη.