Ανοδικές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές μετά τις νέες «ενέσεις» ρευστότητας

Ανοδικές τάσεις καταγράφουν οι τιμές των μετοχών στην Ευρώπη παρά το ρευστό περιβάλλον στον τραπεζικό κλάδο. Στον απόηχο της διάσωσης του ελβετικού κολοσσού «Credit Suisse» με 54 δισεκατομμύρια δολάρια από την Κεντρική τράπεζα της Ελβετίας συνεδριάζει το Εποπτικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με το μήνυμα ότι υπάρχουν τα «εργαλεία για να διασφαλιστεί η ρευστότητα των τραπεζών και ότι η κατάσταση δεν είναι ίδια στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες».

Οι προβλέψεις από την ΕΚΤ για πληθωρισμό στο 5,3% για το 2023 ανακοινώθηκαν ταυτόχρονα με τη νέα αύξηση των επιτοκίων.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η αμερικανική Κεντρική Τράπεζα (Fed) ανακοινώνει τις αποφάσεις της για τα επιτόκια την επόμενη Τετάρτη.

Μετά την Silicon Valley Bank ακόμη μία αμερικανική τράπεζα, η First Republic έλαβε ένεση ρευστότητας, 30 δισεκατομμυρίωνγια να αποφευχθεί άλλο ένα κανόνι.

Οι ανησυχίες των επενδυτών για μια κρίση στον τραπεζικό τομέα αμβλύνθηκαν αφού 11 αμερικανικές τράπεζες εισέφεραν 30 δισ. δολάρια (24,8 δισ. λίρες) στην First Republic κίνηση διάσωση. Αμερικανικοί κολοσσοί έσπευσαν να σώσουν έναν μικρότερο περιφερειακό δανειστή, και σύμφωνα με αμερικανούς χρηματιστές: «Αυτή η επίδειξη υποστήριξης από μια ομάδα μεγάλων τραπεζών καταδεικνύει την ανθεκτικότητα του τραπεζικού συστήματος».

 Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε αύξηση του έκτακτου δανεισμού προς τις τράπεζες, με 318 δισ. δολάρια σε ανεξόφλητα δάνεια από την Τετάρτη και επιπλέον 15 δισ. δολάρια την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος