Ανοιχτές οι πόρτες του ΝΑΤΟ σε Φινλανδία και Σουηδία

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε ότι οι πόρτες του ΝΑΤΟ είναι ανοιχτές στη Φινλανδία και τη Σουηδία, σε επικοινωνία που είχε με τους ηγέτες των δύο χωρών που βρίσκονται στο κατώφλι της συμμαχίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε την υποστήριξή του στην πολιτική του ΝΑΤΟ και για το δικαίωμα και των δύο χωρών «να αποφασίζουν το μέλλον τους, την εξωτερική τους πολιτική και τις ρυθμίσεις ασφαλείας», δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ μίλησε με τον Φινλανδό ομόλογό του, Σάουλι Νιινίστο, και την πρωθυπουργό της Σουηδίας, Μαγκνταλένα Άντερσον, για να συζητήσουν τη «στενή συνεργασία άμυνας και ασφάλειας» μεταξύ των χωρών καθώς και τις προσπάθειές τους «με στόχο την ενίσχυση της διατλαντικής ασφάλειας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τη «στενή εταιρική σχέση» μεταξύ των χωρών σε μια σειρά από παγκόσμια ζητήματα και «επανέλαβαν την κοινή τους δέσμευση για συνεχή συντονισμό» για να βοηθήσουν την Ουκρανία.

Παρόλα αυτά, όπως σημειώνει το Bloomberg, ο Λευκός Οίκος σταμάτησε να υπογραμμίζει ότι ο Μπάιντεν προέτρεψε τις χώρες να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία.  

naftemporiki.gr