«Ανοιχτή» η νομική διαμάχη για τις δημοσκοπήσεις μια ανάσα πριν τις εκλογές

0
17

Λίγες μέρες πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες δημοσκοπήσεων, η forsa, βρίσκεται σε δικαστική μάχη με την ομοσπονδιακή εκλογική αρχή της χώρας.

Η διαμάχη ξεκίνησε τον Αύγουστο, όταν ο Georg Thiel, ομοσπονδιακός επίτροπος εκλογών και επικεφαλής της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας, επέπληξε ένα ινστιτούτο, το οποίο δεν κατονόμασε, για παραβίαση της υποχρέωσης τήρησης του απορρήτου της ψηφοφορίας, όπως ορίζει το γερμανικό δίκαιο. Η αιτιολογία του ήταν ότι συμπεριλήφθηκαν στις δημοσκοπήσεις οι ψηφοφόροι που ψηφίζουν μέσω ταχυδρομείου.

Θα ήταν «τρελό» να ρωτήσω τους ψηφοφόρους μέσω ταχυδρομείου ποιον θα ψήφιζαν,καθώς είχαν ήδη ψηφίσει, δήλωσε ο ιδρυτής της forsa Manfred Güllner στην εφημερίδα SZ. Επομένως, το ινστιτούτο του ρωτά τους πολίτες εάν έχουν ήδη ψηφίσει μέσω ταχυδρομείου και, αν ναι, για ποιον.

Σε εκλογές στις οποίες αναμένεται να δοθεί πάνω από το 40% των ψήφων μέσω ταχυδρομείου, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων από τους ψηφοφόρους που αποστέλλουν την ψήφο τους μέσω αλληλογραφίας, όλο αυτό αλλάζει τη δυναμική των δημοσκοπήσεων.

Κατά συνέπεια, η forsa διαθέτει ένα ακριβές σύνολο δημοσκοπήσεων μέσω ταχυδρομείου, πράγμα που σημαίνει ότι οι γενικές δημοσκοπήσεις τους είναι λιγότερο πιθανό να είναι λανθασμένες. Υπάρχουν επίσης μυστικές δημοσκοπήσεις μέσω ταχυδρομείου (οι οποίες απεικονίζουν τουλάχιστον το 40% του εκλογικού αποτελέσματος).

Τα ινστιτούτα Allenbach και Civey δήλωσαν στη SZ ότι και αυτά, συμπεριέλαβαν τις ψήφους των ψηφοφόρων μέσω ταχυδρομείου στις δημοσκοπήσεις τους.

Για τον Thiel, η συμπερίληψη των ψήφων μέσω ταχυδρομείου, καθώς και η συλλογή τους, παραβιάζουν σαφώς τον ομοσπονδιακό νόμο.

Νομική πρόκληση

Η forsa έχει καταθέσει αίτηση και μήνυση στο διοικητικό δικαστήριο στο Βισμπάντεν υποστηρίζοντας ότι η στάση του Thiel «μας στερεί τη βάση εργασίας μας».

Η αίτηση κατατέθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου και έχει ήδη βγει απόφαση υπέρ της  forsa. Η ομοσπονδιακή εκλογική αρχή έχει προσφύγει κατά αυτής της απόφαση, σε μια αγωγή που υποβλήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου και είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου στο EURACTIV.

Η απόφαση στη συνέχεια ανεστάλη στις 17 Σεπτεμβρίου από το διοικητικό δικαστήριο της Έσεν.

Με πληροφορίες από Euractiv