“Αντέχουν” οι ελληνικές εξαγωγές: Πτώση στα πετρελαιοειδή, τεράστια αύξηση στα φάρμακα

0
36

Τα προϊόντα πετρελαίου αποτελούν και για την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2020, το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, παρά τη μεγάλη μείωση -41,4% , ενώ στη 2η θέση, με τεράστια αύξηση 50,3% ακολουθούν τα φάρμακα. Στην 3η θέση βρίσκονται, όπως και το αντίστοιχο εννεάμηνο του 2019, τα προϊόντα αλουμινίου, ενώ στην 4η θέση βρέθηκαν (από τη 5η) τα  τυριά (των οποίων το μεγαλύτερο μέρος των εξαγωγών είναι η φέτα).

Στην 5η θέση (από 4η) στη λίστα των κυριότερων εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων υποχώρησαν οι εξαγωγές των ιχθυηρών, στην 6η παρέμειναν τα μη κατεψυγμένα λαχανικά, και στην 7η (από 8η) ανέρχονται οι αυτόματες μηχανές επεξεργασίας πληροφοριών.

«Η εξαγωγική προσπάθεια που γίνεται κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες, η οποία ωστόσο φαίνεται να αποδίδει καρπούς και σε πρώτη φάση να συγκρατεί τις πτωτικές πιέσεις»  σημειώνεται σε σημερινή ανακοίνωση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων με αφορμή ανάλυση επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ.

Αξιοσημείωτο: Παρά την πανδημία και τις επιπτώσεις της, οι εξαγωγές, εκτός των πετρελαιοειδών για το εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου κινούνται ανοδικά σε σχέση με το 2019, στα 17,45 δισ. ευρώ από 17,2 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένες κατά 252,3 εκατ. ευρώ ή κατά 1,5%.

Στην ένατη θέση το ελαιόλαδο

Τις θέσεις 8 έως 10 συμπληρώνουν κατά σειρά, οι εξαγωγές σωλήνων κάθε είδους (από την 7η θέση), το παρθένο ελαιόλαδο (το οποίο «σκαρφάλωσε» από την 14η θέση στο εννεάμηνο του 2019) και οι ράβδοι & είδη καθορισμένης μορφής από αργίλιο, οι οποίοι καταγράφουν άνοδο μίας θέσης (από 11η).

Επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, οι εξαγωγές κατά το εννεάμηνο του 2020, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, μειώθηκαν κατά 2,97 δισ. ευρώ (-11,7%) .

Την ίδια ώρα, συμβάλλουν σημαντικά στις αντοχές που επιδεικνύουν οι ελληνικές εξαγωγές, οι αυξήσεις των αποστολών των αγροτικών προϊόντων, αλλά και αυτές των χημικών.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το εννεάμηνο του 2020 να αποτελεί τον σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών, παρότι καταγράφεται σημαντική μείωση (-13,4%) των ελληνικών αποστολών.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Γερμανία, σημειώνοντας αύξηση για το εξεταζόμενο εννεάμηνο. Ακολουθούν, η Κύπρος και στην τέταρτη θέση η Γαλλία, με την εντυπωσιακή άνοδο πέντε θέσεων στη σχετική κατάταξη από το 2019.

Την 5η θέση συνεχίζει να κατέχει η Βουλγαρία, ενώ στην 6η θέση βρίσκεται η Τουρκία, η οποία οδηγήθηκε στην απώλεια δύο θέσεων στη σχετική λίστα εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων. Στην 7η θέση, με άνοδο τριών (από την 10η) βρίσκεται η Ισπανία ενώ στην 8η θέση υποχώρησαν οι ΗΠΑ, χάνοντας 2 θέσεις (από την 6η). Το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνει την 9η έναντι της 7ης θέσης που κατείχε στο αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνει η Ρουμανία η οποία βελτίωσε την κατάταξή της κατά μία θέση από την 11η στη 10η θέση.

Πτωτικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ (-4,5%) και προς τις χώρες του G7 (-1,7%). Οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενες BRICS υπερδιπλασιάστηκαν (110,3%), ενώ προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC υποχώρησαν κατά -29,3%.

Ως προς τη σύνθεση των εξαγωγών κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η μείωση (-11,8%) οφείλεται στο μεγαλύτερο βαθμό στην πολύ μεγάλη υποχώρηση της αξίας των εξαγωγών των πετρελαιοειδών/καυσίμων κατά -40%.

Σημαντική μείωση εμφανίζουν και οι εξαγωγές των πρώτων υλών κατά 16,3%, ενώ στάσιμες παρέμειναν οι εξαγωγές των βιομηχανικών προϊόντων. Στο εννεάμηνο του 2020 κινήθηκαν ανοδικά, με αύξηση 12,7% τα αγροτικά προϊόντα.

Δεδομένων των συνθηκών, σύμφωνα με την ανάλυση, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν καταφέρει να περιορίσουν τις απώλειες, τροφοδοτώντας με συνέπεια τους πελάτες τους στις διεθνείς αγορές. Κάτι που αποτελεί σημαντική «προίκα» για την επόμενη ημέρα της πανδημίας.

 

Μοιράσου το άρθρο:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ