Αντίθετη και η Δανία στην παρουσία Ρώσων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία

Η κυβέρνηση της Δανίας κατέστησε επίσημα σαφές ότι είναι αντίθετη στην παρουσία Ρώσων αθλητών υπό ουδέτερη σημαία στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, θεωρώντας «ακατανόητο» το ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή το εξετάζει, παρά την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Είναι η επίσημη θέση της Δανίας, αλλά και η θέση μου ως υπουργός, ότι δεν πρέπει να αμφιταλαντευόμαστε έναντι της Ρωσίας. Η γραμμή της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Η Ρωσία πρέπει να αποκλειστεί από όλα τα διεθνή αθλήματα όσο οι επιθέσεις της στην Ουκρανία συνεχίζονται», δήλωσε ο υπουργός Αθλητισμού Γιάκομπ Ένχελ-Σμιντ.

«Αυτό ισχύει και για Ρώσους αθλητές που συμμετέχουν υπό ουδέτερη σημαία. Είναι εντελώς ακατανόητο να υπάρχουν αμφιβολίες γι΄ αυτή τη γραμμή στη ΔΟΕ», δήλωσε το μέλος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στο δανέζικο πρακτορείο Ritzau.

Η απαγόρευση των Ρώσων αθλητών από όλους τους διεθνείς αγώνες «είναι η γραμμή της Δανίας από τότε που η Ρωσία επιτέθηκε στην Ουκρανία», υπενθύμισε.

Από τότε που ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου 2022, οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι έχουν αποκλειστεί από τις περισσότερες παγκόσμιες αθλητικές εκδηλώσεις.

Η Ουκρανία θέλει να παραμείνει έτσι η κατάσταση και να απαγορευτεί η συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων στους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024.

Όμως η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έβαλε φωτιά στα τέλη Ιανουαρίου, προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για την οργάνωση της επιστροφής των αθλητών υπό ουδέτερη σημαία, υπό την προϋπόθεση ότι «δεν είχαν υποστηρίξει ενεργά τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Ενώ αρκετές χώρες, ειδικά στην ανατολική Ευρώπη, αντιτάχθηκαν σε αυτό, οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν υπέρ την Πέμπτη, εφόσον είναι «απόλυτα ξεκάθαρο» ότι οι αθλητές δεν αντιπροσωπεύουν τα ρωσικά κράτη ή τη Λευκορωσία, ούτε τα σύμβολά τους.

Η Ολυμπιακή Επιτροπή της Δανίας και της Νορβηγίας είχαν ήδη ταχθεί κατά αυτής της ιδέας.