Αντιδράσεις στη Γερμανία για την απόφαση του Τραμπ να αποσύρει από τη χώρα τις αμερικανικές δυνάμεις

Ως «κομβικά» για την διατλαντική και την ευρωπαϊκή ασφάλεια περιέγραψε τα αμερικανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στην Γερμανία ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, αντιδρώντας στην ανακοίνωση του Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ θα αποσύρουν χιλιάδες στρατιώτες τους από τη χώρα. Η ασφάλεια «δεν είναι εμπόρευμα» και «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός», δήλωσε από την πλευρά της σε υψηλότερο τόνο η υπουργός ‘Αμυνας ‘Ανεγκρετ Κραμπ -Καρενμπάουερ.

«Η αμερικανική παρουσία στην Γερμανία είναι σημαντική για την ασφάλεια όχι μόνο της Γερμανίας, αλλά και για την ασφάλεια των ΗΠΑ και κυρίως για την ασφάλεια της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Μάας κατά την σημερινή επίσκεψή του στην Πολωνία, όπου θεωρείται πιθανό να μεταφερθούν οι στρατιώτες που θα αποσυρθούν από την Γερμανία.

Για το ίδιο θέμα, η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ, σε εκδήλωση του Ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ», δήλωσε εμφατικά ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι εμπορικός οργανισμός και η ασφάλεια δεν είναι προϊόν για εμπόριο». Το ΝΑΤΟ, συνέχισε η υπουργός, «θεμελιώνεται στην αλληλεγγύη, στην εμπιστοσύνη. Και βασίζεται σε κοινές αξίες και κοινά συμφέροντα». Η κυρία Κραμπ-Καρενμπάουερ παραδέχθηκε ταυτόχρονα ότι οι γερμανοαμερικανικές διανύουν «τεταμένη περίοδο», κατά την οποία κυριαρχούν οι «οξείς τόνοι». Η διατήρηση της ευελιξίας και της ανοχής στις σχέσεις αποτελεί κλειδί για την διατήρησή τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Μάας πάντως από την Βαρσοβία επισήμανε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με το πώς και πότε θα πραγματοποιηθεί η απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων. «Ούτε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε το Πεντάγωνο ήταν σε θέση να δώσουν πληροφορίες για το θέμα», διευκρίνισε και ανέφερε ότι οποιεσδήποτε αλλαγές στην αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης «θα πρέπει οπωσδήποτε να συζητηθούν».

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο πολωνός ομόλογός του Γιάτσεκ Τσαπούτοβιτς δήλωσε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, ότι δεν βλέπει διασύνδεση μεταξύ της αύξησης των αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία και στην απόσυρση από την Γερμανία. «Θέλω να υπογραμμίσω ότι αυτές οι συνομιλίες (με τις ΗΠΑ) δεν συνδέονται με τις πρόσφατες δηλώσεις των ΗΠΑ και με τις γερμανοαμερικανικές σχέσεις σε ό,τι αφορά την παρουσία ή την μείωση των αμερικανικών δυνάμεων στην Γερμανία», τόνισε ο κ. Τσαπούτοβιτς, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις των ΗΠΑ στην Γερμανία εξυπηρετούν και την ασφάλεια της Πολωνίας. «Θα θέλαμε αυτή η παρουσία στην Γερμανία να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μάας όμως έλαβε σήμερα στήριξη και από το ΝΑΤΟ, με τον Γενικό Γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να επισημαίνει ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η διατήρηση αξιόπιστης (δύναμης) αποτροπής και άμυνας και η διατήρηση ισχυρού δεσμού μεταξύ της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης».

Τη Δευτέρα ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σε δημοσιογράφους στις ΗΠΑ ότι στην Γερμανία σταθμεύουν 52.000 αμερικανοί στρατιώτες και ότι σκοπεύει να περιορίσει την αμερικανική παρουσία σε 25.000 στρατιώτες, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις του για μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες και ότι δεν συμπεριφέρεται σωστά έναντι των ΗΠΑ στον τομέα του εμπορίου. Το Πεντάγωνο ωστόσο δήλωσε ότι ο αριθμός των αμερικανών στρατιωτών σε γερμανικό έδαφος ανέρχεται σε 34.000-35.000 και ότι μόνο παροδικά ο αριθμός μπορεί να φτάσει τις 50.000.

Την ίδια στιγμή, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, η Γερμανία είναι πιθανό να πλησιάσει φέτος αρκετά τον στόχο της δαπάνης 2% του ΑΕΠ για αμυντικούς εξοπλισμούς, καθώς, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της αναμένεται να συρρικνωθεί. Το 2019 0ι αμυντικές δαπάνες της Γερμανία έφθαναν στο 1,22% του ΑΕΠ της.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ