Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε υπέρ ενός κωμικού που σατίρισε έφηβο τραγουδιστή με ειδικές ανάγκες

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Καναδά έκρινε σήμερα ότι ένας κωμικός είχε το δικαίωμα να σατιρίσει έναν έφηβο τραγουδιστή με ειδικές ανάγκες, λέγοντας ότι, αν και επαίσχυντες, οι παρατηρήσεις του δεν θα ωθήσουν τους ανθρώπους σε διακρίσεις, όπως ισχυρίστηκε ο τραγουδιστής.

Η απόφαση του Δικαστηρίου με ψήφους 5 υπέρ και 4 κατά, έβαλε τέλος σε ένα 11ετές σίριαλ στην επαρχία του Κεμπέκ. Η πλειοψηφία των δικαστών τόνισε ότι η προσφυγή του τραγουδιστή δεν πληρούσε το υψηλό επίπεδο που ορίζει ο νόμος του Κεμπέκ για την απόδειξη ύπαρξης διακρίσεων.

Ο κωμικός Μάικ Ουόρντ είχε σατιρίσει τον έφηβο Τζέρεμι Γκάμπριελ, ο οποίος γεννήθηκε με μια εκ γενετής διαταραχή με παραμορφώσεις στο κρανίο και το πρόσωπο και κώφωση.

Μετά από εγχείρηση για την τοποθέτηση κοχλιακού εμφυτεύματος, ο Γκάμπριελ άρχισε να τραγουδά και έδωσε παραστάσεις μαζί με τη Σελίν Ντιόν και για τον πάπα Βενέδικτο XVI.

Σε μια σειρά τηλεοπτικών σόου μεταξύ 2010 και 2013, ο Ουόρντ είπε ότι οι άνθρωποι έδειχναν καλοσύνη στον έφηβο μόνο επειδή πίστευαν ότι σύντομα θα πέθαινε. Ο Ουόρντ αστειεύτηκε ότι όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό δεν επρόκειτο να συμβεί, είχε προσπαθήσει να πνίξει τον Γκάμπριελ.

Η απόφαση ανέφερε ότι λογικοί άνθρωποι δεν θεωρούν τα σχόλια ως μια υποκίνηση σε άλλους να διασύρουν τον Γκάμπριελ με βάση λόγους διακριτικής μεταχείρισης που είναι παράνομοι σύμφωνα με την νομοθεσία του Κεμπέκ.

Η απόφαση του Δικαστηρίου σημειώνει ότι ο Γκάμπριελ και οι γονείς του είχαν υποβάλει καταγγελία στο δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κεμπέκ ισχυριζόμενοι ότι «τα σχόλια του κ. Ουόρντ ήταν μια προκατειλημμένη παρέμβαση στο δικαίωμά τους στην αξιοπρέπεια, την τιμή και τη φήμη τους».

Στην ετυμηγορία τους, οι δικαστές ανέφεραν: «Αν και ο κ. Ουόρντ είπε κάποια απεχθή και επαίσχυντα πράγματα για την αναπηρία του κ. Γκάμπριελ, τα σχόλιά του δεν υποκίνησαν το κοινό να αντιμετωπίσει τον κ. Γκάμπριελ ως υπάνθρωπο».

Το 2016, το δικαστήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Κεμπέκ διέταξε τον Ουόρντ να πληρώσει 35.000 καναδικά δολάρια σε αποζημίωση στον Γκάμπριελ. Η απόφαση επικυρώθηκε από το εφετείο του Κεμπέκ, το οποίο είπε ότι τα χλευαστικά σχόλια έθεσαν σε κίνδυνο τα δικαιώματα του Γκάμπριελ.

Οι δικηγόροι των Ουόρντ και Γκάμπριελ δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα για να σχολιάσουν την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters