«Απάτη σε βάρος του δολαρίου» το Bitcoin, σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είπε στο Fox Business ότι βλέπει το Bitcoin ως μια «απάτη» που επηρεάζει την αξία του αμερικανικού δολαρίου.

«Το Bitcoin απλά μοιάζει με απάτη» είπε ο Τραμπ. «Δεν μου αρέσει επειδή είναι άλλο ένα συνάλλαγμα που ανταγωνίζεται το δολάριο» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως θα ήθελε το δολάριο να γίνει «το συνάλλαγμα του κόσμου».

Τα σχόλια του Τραμπ έλαβαν χώρα στον απόηχο των νέων πως το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να καταστήσει το διάσημο κρυπτονόμισμα νόμιμο χρήμα (legal tender).

H τιμή του Bitcoin πέφτει σταθερά από τις αρχές του Μαΐου, και μέχρι τώρα δεν έχει ανακάμψει. Η πτώση του αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό σε απαγορεύσεις από πλευράς της Κίνας ως προς υπηρεσίες που σχετίζονται με συναλλαγές κρυπτονομισμάτων, καθώς και την ανακοίνωση της Tesla πως δεν θα αποδεχόταν άλλο πληρωμές σε κρυπτονόμισμα.

Ο Τζάστιν Ούρκουχαρτ- Στιούαρτ, συνιδρυτής της Seven Investment Management, είπε στο BBC πως το Bitcoin έχει όντως τη δυνατότητα να αποσταθεροποιήσει συναλλάγματα, επειδή «απογειώθηκε με τέτοιο τρόπο που έγινε δημοφιλές χωρίς να έχει κάποια στέρεη οικονομική δύναμη».

Ο ίδιος αποδίδει την άνοδο του Bitcoin σε «ανόητες συμπεριφορές» από πλευράς προσωπικοτήτων όπως ο Έλον Μασκ, που κάνουν το κοινό να πιστεύει πως το κρυπτονόμισμα είναι αξιόπιστο.

«Το Bitcoin είναι επικίνδυνο επειδή προσπαθεί να δημιουργήσει ένα επίπεδο αξιοπιστίας σε μια αναξιόπιστη και εντελώς αβάσιμη αξία» είπε ο ίδιος στο BBC.

Όπως εκτίμησε, υπάρχει μια ενισχυόμενη τάση νεαρής ηλικίας άτομα που έχουν οικειότητα με την τεχνολογία να παίρνουν μεγάλα ρίσκα επειδή δεν έχουν εκπαιδευτεί σωστά πάνω σε θέματα χρηματοπιστωτικής φύσης. «Αυτό που έχουμε τώρα είναι μια νέα γενιά “παικτών”, που δεν έχουν γνώσεις περί οικονομικού σχεδιασμού και ανάπτυξης» είπε ο Ούρκουχαρτ- Στιούαρτ.

«Κατανοούν πώς αγοράζονται και πώς πωλούνται πράγματα, μα δεν έχουν αντίληψη ως προς τη δημιουργία πιο μακροπρόθεσμου πλούτου».

Από πλευράς του ο Νιλ Γουΐλσον, αναλυτής της Markets.com, θεωρεί πως το Bitcoin σίγουρα δεν είναι νόμισμα, καθώς είναι εξαιρετικά ευμετάβλητο- και παραπέμπει περισσότερο σε μετοχή ή ομόλογο.

Ως προς τη δήλωση Τραμπ πάντως, ο ίδιος διαφωνεί, αν και θεωρεί ότι όντως θα μπορούσε να αποτελέσει μια μικρή απειλή στον χρυσό.

«Η Αμερική ασκεί επιρροή στον κόσμο κυρίως μέσω του δολαρίου, και δεν θα το εγκαταλείψει αυτό, οπότε δεν βλέπω το Bitcoin ως απειλή» είπε σχετικά. «Στις κυβερνήσεις δεν αρέσει να δημιουργούν χρήματα άλλοι- φάνηκαν να ανέχονται για ένα διάστημα τα κρυπτονομίσματα, μα εν τέλει θα αποκτήσουν τα δικά τους ψηφιακά νομίσματα και θα στείλουν το Bitcoin στο περιθώριο».